Чешката компания Енерго Про, която е доставчик на ток в

...
Чешката компания Енерго Про, която е доставчик на ток в
Коментари Харесай

Енерго Про ли ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас

Чешката компания " Енерго Про ", която е снабдител на ток в Североизточна България, е най-вероятният предстоящ притежател на електроразпределителния бизнес на най-голямото енерго у нас - ЧЕЗ, което обслужва Западна и Централна България. Това настояват източници на OFFNews.

На 30 ноември 2017 година Енерго Про а.с. завърши корпоративна облигационна емисия на стойност 370 милиона евро обезпечени необезпечени еврооблигации с падеж 7 декември 2022 година, 4% закрепен ваучър и с емисионна рентабилност от 4%, търгувани на Ирландската фондова борса.

Сумата на еврооблигациите съответствува с предстоящата цена за продажба на електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ, за който Енерго Про е една от позволените компании до финалния стадий на наддаването. 

Днес от Москва пристигна друга любопитна вест, обвързвана с идната договорка.

Бившата банка на Съвет за икономическа взаимопомощ, която сега носи името Международната капиталова банка, разгласи че е работила като институционален вложител дружно с Черноморската банка за търговия и развиване като при първичното предложение на скъпите бумаги на " Енерго Про ", разрастваща активност в Чехия и България.  

От основаната в съветската столица банка показват, че постъпленията от емисията ще бъдат ориентирани към възстановяване на енергийната инфраструктура в държави-членки на банката. В МИБ България е вторият по величина съсобственик след Русия, а Чехия също е акционер от времената преди рухването на Желязната завеса.

" Инвестициите на банката ни като интегратор на икономическото съдействие сред държавите-членки имат за цел да развиват и усъвършенстват енергийния бранш в Чешката република и България, като в същото време покачат виталния стандарт и благосъстоянието на популацията на тези страни ", съобщи Йозеф Колар, заместник-председател на Управителния съвет на МИБ.

Преди малко повече от месец ЧЕЗ продаде един от най-сериозните си активи у нас - Топлоелектрическа централа " Варна ". За негов покупател бе определена варненската компания " Сигда " ООД като цената на договорката не бе оповестена.

Това сдружение е благосъстоятелност на някогашния министър на превоза, известията и осведомителните технологии в държавното управление на Пламен Орешарски Данаил Папазов. В компанията той е съучастник с щерка си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител.

На миналогодишните президентски избори Папазов бе претендент за вицепрезидент в тандем точно с Орешарски, а двойката им получи поддръжката на Движение за права и свободи.

Топлоелектрическа централа Варна, който е с мощ от 1260 мегавата, не работи от 2015 година поради неизпълнени екоизисквания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР