Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно

...
Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно
Коментари Харесай

ЧЕЗ ще проучи на възможността България да участва в сделката


Чешката компания ЧЕЗ стартира изследване на опциите за българско държавно присъединяване в договорката. Това заяви чешкото издание Lidové noviny, цитирайки представителят на компанията Алице Хоракова .
" През последната година българското държавно управление не е посочило публично да има интерес към договорката ", споделя още Хоракова
Според изнесените данни екип от юристи ще изследва всички хипотези към договорката, след което ще бъде оповестено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в действие, тъй като в него има записани редица периоди.
" Няма никаква публична диря чешката компания ЧЕЗ да е предложила на българското държавно управление да взе участие в изкупуването на активите ѝ в България ", съобщи от своя страна през днешния ден (9 март) финансовият министър Владислав Горанов .
" Това не е продажба на кола. Ако са имали съществени планове, евентуално има писмена преписка ", сподели Горанов. Той уточни, че и отрасловият за енергетиката министър Теменужка Петкова не е виждала такава преписка. Преди дни и вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли изказванията на вицепрезидента на борда на чешкото сдружение Томаш Плескач , че договорката е предлагана на българската страна.
" Ако чешкият управител е водил такива съвещания, би трябвало да каже с кого, ние нямаме данни ", добави Горанов.
Финансовият министър повтори позицията си, че не е нужно страната да става съсобственик на претендент - купувача " Инерком ", тъй като тя има задоволително принадлежности да управлява електроразпределителните сдружения. Той добави, че " нервността е несъразмерна и ненужна ". " Ако договорът с " Инерком " се провали, същите въпроси ще стоят на дневен ред и при идващия претендент - вложител, какъв е потенциалът му и какъв е произходът на капиталите му ", сподели Горанов.
" Държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решение на арбитражния спор, в случай че влезе в договорката ", сподели финансовият министър и акцентира, че сходни хипотези са спекулативни.
В отговор на въпрос за предстоящото през днешния ден решение на мениджмънта на ЧЕЗ дали да допусне българската страна като участник в договорката разяснява, че при покана от Прага " би трябвало да изчетем тези 15 кг документи, тъй като би трябвало доста деликатно да знаем с какво се ангажираме " и позволи, че " няма да ни го дават току по този начин ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР