Червено по тавана, червено по пода, червено капе от первазите

...
Червено по тавана, червено по пода, червено капе от первазите
Коментари Харесай

Истинската работилница на Дядо Коледа

Червено по тавана, алено по пода, алено капе от первазите на прозореца и червени гранули са полепнали по стените. Изглежда като че художникът Аниш Капур е пуснал още веднъж восъчното си оръдие. Всъщност по този начин наподобява коледното произвеждане, това е сърцето на същинската работилница на дядо Коледа – на хиляди километри от Северния полюс, в китайския град Иу.

Това разкрива Солидарна България.

Може да ни харесват нашите приказни легенди, че Коледа се приготвя от розовобузести елфи, които коват с чукчета в потънала в сняг дървена барака някъде оттатък Полярния кръг. Но не е по този начин. По-вероятно е огромна част от дрънкулките, блестящите декорации и мигащите LED лампички, които обилно сте омотали към къщата си, да идват от Иу, на 300 км южно от Шанхай, където няма нито една (истинска) елха, нито (истински) снежинки докъдето взор стига.

Наречено „ Коледното градче на Китай “, Иу е дом на повече от 600 заводи, които дружно създават повече от 60% от коледната декорация и аксесоари, от светещите фибро-оптични дръвчета до филцовите шапки на дядо Коледа. „ Елфите “, които пълнят тези заводи, са основно служащи мигранти, които работят по 12 часа на ден за не повече от 200 до 300 паунда (440-660 лева.) месечно и се оказва, че самите те не са напълно сигурни какво е Коледа.

Уей сменя най-малко по 10 маски на ден, в опит да не вдишва облака червен прахуляк

“Може би това е нещо като китайска Нова година за чужденците “, споделя 19-годишният Уей – служащ, който тази година е пристигнал в Иу от селската провинция Гуиджоу. Заедно с татко си той работи в опръскана с алено колиба, като взима полистиролови снежинки, потапя ги в лепило и ги слага в машината за покриване с прахуляк до момента в който станат червени – и по този начин по 5000 бройки всеки ден.

През това време двамата се покриват задачите от главата до петите с червен прахуляк. Бащата носи шапка на дядо Коледа не поради празничното въодушевление, както споделя той, а с цел да защищити косата си да не стане алена. Двамата сменят най-малко по 10 маски на ден, като се пробват да не вдишват праха. Работата е уморителна и те евентуално няма да дойдат отново идната година: откакто изкарат пари да може Уей да се ожени, те считат да се върнат в Гуиджоу и се надяват да в никакъв случай повече да не видят варел с червен прахуляк.

Опаковани в найлонови торбички, техните блестящи червени снежинки висят дружно с купища други празнични такъми на другия завършек на града в Международния търговски център на Иу, прочут още като Китайският град за артикули за необятно ползване (China Commodity City), един свят на чудесата на пластмасовата безсъдържателност, разпрострян се върху 4 млн. квадратни метра. Това е раят на магазините за 1 паунд, голямо комерсиално шоу от всичко на света, от което не се нуждаете, и все пак, може би в един несъизмерим миг, се чувствате принудени да купите. Има цели улици в сходния на лабиринт комплекс, отдадени на изкуствените цветя и надуваемите играчки, след това идват чадърите и дъждобраните, пластмасовите кофи и часовниците. Това е един препълнен многоетажен монумент на международното консуматорство, сякаш наличието на всички международни сметища е изкопано, преоформено и подробно подредено в 62 000 щанда.

Двамата мъже създават 5 000 червени снежинки дневно и получават към 300 лири месечно

Комплексът е разгласен от Организация на обединените нации за „ най-големият пазар за търговия на дребно и на едро в света “, а мащабът му постанова организирането на някакъв тип градоустройствен проект, където този празник на търговията е проведен в пет разнообразни квартала. Квартал 2 е мястото, където се намира Коледа.

Има пасажи, покрити единствено с блестящи ресни; улици, които пулсират с конкуриращи се LED шоута; чорапи от всевъзможни размери; пластмасови коледни елхи в синьо, жълто и флуоресцентно розово; пластмасови борови конуси в златно и сребърно. Някои от тях наподобяват изгубени в превода: има овце на шапката на дядо Коледа и шотландски бродирани елени и, несъмнено, доста от тези необясними артикули от първа нужда, като дядо Коледа, свирещ на саксофон.

Това обилие може да наподобява отлично, само че славните дни на пазара наподобява са отминали: той към този момент губи от интернет колосите Алибаба и Made In China. Само в Алибаба можете да поръчате да ви доставят до вратата повече от 1,4 милиона разнообразни коледни декорации с натискане на един бутон. За съпоставяне, пазарът в Иу предлага единствено 400,000 продукта.

Прицелени в ниския ценови клас, продажбите на Иу процъфтяваха по време на рецесията, до момента в който светът пазаруваше празнично развлечение на понижени цени, само че тази година интернационалните продажби паднаха. Въпреки това, съгласно Кай Цинланг, вицепрезидент на Асоциацията на Иу за произвеждане на коледни артикули, вътрешното търсене е в напредък, защото китайците отварят прегръдки за годишния фестивал на Мамон. Списание Economist споделя, че в този момент за множеството китайци дядо Коледа е по-добре прочут от Исус Христос.

Сияещите търговски представители на пазара на Иу не биха могли да звучат по-щастливо с тяхната доживотна присъда безконечна Коледа. Според Чен Япин, съосновател на занаятчийската фабрика Бойанг, който държи щанд, обзаведен като дребна зимна страна на чудесата: „ Да седиш тук всеки ден и да имаш опция да гледаш тези красиви декорации по през целия ден, в действителност подвига настроението. “

Малко евентуално е хората на другия завършек на индустриалната линия, наети да топят снежинки в потънали в алена багра работилници, с цел да можем ние да платим 99 пенса на касата, да се усещат по същия метод.

Източник: Гардиън, 19 декември 2014 година

Превод: Мария Рускова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР