Червените огнени мравки образуват салове, за да се придвижват по

...
Червените огнени мравки образуват салове, за да се придвижват по
Коментари Харесай

Смъртоносните огнени мравки прекосяват наводненията със салове

Червените огнени мравки образуват салове, с цел да се придвижват по наводнените води в североизточния австралийски щат Куинсланд, където рисковите метеорологични условия заплашват с разпространяване на мощно инвазивния тип в цялата страна, съобщи Си Ен Ен.


" Скорошните значителни превалявания и дивото време в района могат да ускорят разпространяването на огнените мравки - един от най-лошите инвазивни типове в света ", предизвестява в изказване от вторник Рийс Пианта, управител по популяризирането на инвазивните типове в Австралийския съвет за инвазивни типове (ISC).

" Огнените мравки са по-активни преди или след превалявания и могат да образуват огромни плаващи салове, които се движат с водните течения, с цел да се закрепят в нови региони ", споделя Пианта и приканва жителите да бъдат нащрек. ISC показа в обществените медии видеоклип на огнените мравки, които се движат във групировка от салове.

" Много е елементарно да дадете своя принос. Просто снимайте всички подозрителни мравки и докладвайте за тях ", добави той.

През последните седмици Куинсланд е очевидец на грубо време и тежки наводнения. Миналия месец град Кернс беше откъснат от света от проливните дъждове, провокирани от остатъците от тропическия циклон Джаспър. Наводненията оставиха доста от над 150 000-те поданици на града на покривите им.

Моделите на ISC демонстрират, че огнените мравки ще се разпространят във " всяко кътче на Австралия ", в случай че епидемията в Куинсланд не бъде овладяна.

В изказването си ISC показва, че неотдавна е получил четиригодишен ангажимент от щата Виктория в размер на 70 милиона австралийски $ (46 милиона щатски долара), които ще бъдат ориентирани към националната стратегия за очистване на огнените мравки, което съгласно Пианта значи, че ликвидирането към момента е допустимо.

Произхождащата от Южна Америка алена мравка Solenopsis invicta е всеяден тип, който унищожава както посеви, по този начин и добитък. Отровното му жило предизвиква пустули и алергични реакции и може да убие човек. През последното столетие той се е популяризирал в огромна част от Съединените щати, Мексико

Карибите, Китай и Австралия. Миналата година за пръв път беше видян в Европа.

Първото настъпление на огнени мравки в Австралия е през 2001 година, оповестява ISC. До момента страната е сложила под надзор седем нашествия - от столицата на Куинсланд, Бризбейн, до границата на прилежащия щат Нов Южен Уелс (НЮУ), като добави, че задачата е нашествията да бъдат лимитирани и по-късно изкоренени.

Но през ноември 2023 година мравките са открити в Нов Южен Уелс, което провокира опасения, че те могат да доближат басейна на река Мъри-Дарлинг и да се разпространят отвън надзор.

По това време министърът на земеделието на Нов Южен Уелс Тара Мориарти още веднъж декларира, че " алените вносни огнени мравки са ужасяващ инвазивен пакостник, който предизвиква съществени обществени, стопански и екологични вреди ".

" Нашите екипи са съсредоточени върху ограничение на по-нататъшното разпространяване и поощряване на докладването и спазването на разпоредбите посредством целенасочена информационна акция ", добави тя.

Червените мравки могат да се популяризират бързо независимо, само че заразяването нормално се форсира от човешка активност, да вземем за пример в товарни контейнери или при транспорти на саксийни растения или почва. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР