Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят

...
Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят
Коментари Харесай

Червените кръвни клетки, увредени при Ковид-19, водят до проблеми с кръвоносните съдове

Червени кръвни кафези, наранени при преболедуване от новия ковид, водят до проблеми с кръвоносните съдове, които са постоянно срещани при пациенти с тежък Ковид-19, излиза наяве от лабораторни проучвания на шведски учени, представени от Ройтерс.

Смята се, че при доста хора, настанени в болница, инфекцията е довела до увреждане на ендотелните кафези, покриващи кръвоносните съдове. Това е повода за образуването на кръвни съсиреци, увреждане на органи и други затруднения.

Това е открито при 17 заболели от COVID-19 с не доста тежки признаци, а 27 здрави доброволци удостоверяват „ продължителна дисфункция на ендотелните клетки” като резултат от коронавирусна зараза.

Сравнени с алените кръвни кафези при здрави хора, тези на пациентите с COVID-19 отделят по-малко молекули потребен азотен оксид и по-вредни молекули, причиняващи инфектиране, изяснява доктор Али Махди от университетската болница “Каролинска” в Стокхолм. В композиция с нараснали равнища на избран ензим тези молекули повреждат кръвоносните съдове, откриват учените. В резултат на това кръвоносните съдове не могат да действат вярно.

Този проблем може да се реши с банкет на медикаменти, които възвръщат естественото равнище на ензими и лимитират производството на нездравословните молекули, споделя Махди.

Все още обаче не е ясно дали лабораторните резултати могат да бъдат възпроизведени при хората. Изследването е извършено с първичния вид на новия ковид, тъй че също не е ясно дали алените кръвни кафези са наранени по сходен метод и при инфектирани с други от разновидностите на COVID-19.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР