Черпейки вдъхновение от кожата на калмарите, инженери от Калифорнийския университет

...
Черпейки вдъхновение от кожата на калмарите, инженери от Калифорнийския университет
Коментари Харесай

Създадоха изолационен материал, вдъхновен от калмарите

Черпейки ентусиазъм от кожата на калмарите , инженери от Калифорнийския университет в Съединени американски щати са изобретили нов изолационен материал, заяви " Сайънс дейли ".

Материалът, чието произвеждане няма да коства скъпо, има високи топлоизолационни свойства и може да откри редица приложения. Той съставлява полимерно покритие , което отразява инфрачервеното лъчение. На повърхността му са ситуирани железни " острови ".

Учените изясняват, че металните детайли могат да се разделят и още веднъж да се съединяват според от деформацията на тъканта. Така, когато материалът е " провиснал ", те се намират един до различен. Когато е раздължен, сред " островите " се появява разстояние. По този метод е допустимо да се управлява разсейването на топлината и предаването на инфрачервената светлина.

Описаният механизъм имитира разширението и свиването на хроматофорите по кожата на калмарите . По този метод мекотелите могат да трансформират отразяването на забележимата светлина. Това свойство им разрешава да поддържат връзка между тях и да се маскират на терен, с цел да заобикалят хищниците и да се крият от плячката.

Използвайки този метод, учените са постигнали " регулируема терморегулация " в изкуствения материал. Възможностите за бъдещото му потребление са необятни - от изработването на чаши, които резервират напитките топли и не изгарят пръстите, до проектирането на транспортни контейнери.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР