Черното злато идва в ЦАХАЛ от цял ​​святПродължаващите военни действия

...
Черното злато идва в ЦАХАЛ от цял ​​святПродължаващите военни действия
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток: Израелците не трябва да се страхуват от петролно ембарго

Черното злато идва в ЦАХАЛ от цялостен ​​свят

Продължаващите военни дейности в Газа водят до постепенна политическа и дипломатическа изолираност на Израел в арабския свят и отвън него. В по-голямата си част обаче въпросът се лимитира до гръмки изречения, които надали лимитират свободата на деяние на еврейската страна с цел да реализира „ окончателното решение “ на палестинския въпрос посредством “преместването на повече от 2 милиона души от Газа на Синайския полуостров, в иракската провинция на Анбар или някъде другаде “.

Така алжирският парламент реши да разреши на президента Абделмаджид Теббун да разгласи война на Израел. Ден преди този момент Бахрейн (един от участниците в Споразуменията на Абрахам от 2020 г.) разгласи отзоваването на своя дипломат от Тел Авив; по-рано това направи Йордания на фона на продължаващите всеобщи митинги на локалното палестинско население.

„ С оглед на продължаващата филантропична покруса в линията Газа, породена от продължаващите израелски офанзиви против цивилни, и отхвърли на Израел да одобри преустановяване на огъня и да обезпечи безконтролен поток от филантропична помощ, беше решено да отзовем нашия дипломат в Тел Авив, Шакир Озкан Торунлар в Анкара за съвещания “, се споделя в изказване на турското външно министерство от 4 ноември. По-рано Боливия, Чили и Колумбия прекъснаха дипломатически връзки с Израел, обвинявайки Тел Авив в „ нарушение на филантропичното право “.

Има и апели за по-ефективни стъпки, като да вземем за пример налагането на ембарго върху енергийните доставки за Израел, както беше препоръчано от иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахян на срещата на 18 октомври на ръководителите на външните работи на страните членки на Организацията за ислямско съдействие (OИC) в Джеда.

Тази самодейност обаче не откри отклик нито в ОПЕК, нито в Съвета за съдействие в Персийския залив (GCC). Не са планувани незабавни дейности или незабавни срещи „ в светлината на мненията на Иран “, споделиха представители на централния офис на ОПЕК, добавяйки: „ Ние не сме политическа организация “.

Турският външен министър Хакан Фидан не поддържа апела на своя ирански сътрудник, наблягайки нуждата от решение на палестинско-израелския спор със основаване на две страни и потвърждавайки готовността на страната му да „ поеме отговорност и да бъде поръчител “ в евентуално спокойно съглашение.

Дори след случая с Мави Мармара през 2010 година, когато турско-израелските връзки паднаха до най-ниската си точка, Ердоган не приключи доставките за Израел по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (40% от потребностите на страната от петрол), демонстрирайки явен приоритет на прагматичните ползи над популистката изразителност.

„ Геополитическата обстановка се промени спрямо това, което беше преди 50 години “, когато отговорът на следващата ескалация на военните дейности в Близкия изток беше ембарго против западните съдружници на Израел, означават източници на REUTERS в коридорите на арабските организации.

„ Съветът работи като явен и почтен сътрудник на интернационалната общественост, като експортьор на нефт и никога не можем да използваме това като оръжие “, увери генералният секретар на GCC Джасем ал-Будауи.

Според S&P Global Commodity Insights през 2022 година главните снабдители на нефт за Израел са Кюрдският самостоятелен район на Ирак (Ербил), Азербайджан и Казахстан, тясно свързани с Турция, както и по-малки количества от Нигерия, Габон и Бразилия. През януари-октомври тази година Израел получи нефт основно от Турция, отчасти от Русия и Габон (доставките от Турция са първични материали от Иракски Кюрдистан и от региони на Северна Сирия, следени от протурски бойци).

Общият размер на вноса на недопечен нефт през този интервал е към 300 хиляди барела дневно, на петролни артикули - до 50 хиляди барела дневно. От упоменатите страни ОИК включва Азербайджан, Казахстан, Ирак, Турция, Нигерия и Габон, както и всички страни членки на GCC.

Но има и други данни за израелския импорт на нефт през 2022 година, съгласно които произходът на повече от половината от него е незнаен: съответните данни са класифицирани. Но въпреки всичко можем да заключим, че от разпознатите снабдители Азербайджан е преди всичко (1,7 милиарда долара), Бразилия е на второ място, доставила първични материали на стойност 1,1 милиарда $, а Казахстан е на трето (777 милиона долара).

Близо до Казахстан е ОАЕ (до $645 милиона), а по-късно и Нигерия (повече от $200 милиона), само че общо е допустимо да се откри произходът на доставки на стойност $4,4 милиарда. Източникът на първични материали, чийто генезис не е разпознат, съгласно анализатори, интервюирани от РИА Новости, частично може да е от африкански страни, да вземем за пример Ангола и същия Габон. Към този лист ще прибавим Иракски Кюрдистан, петролните полета на Северна Сирия, някогашната Либийска Джамахирия, Южен Судан, глобения Мианмар, отчасти Източен Тимор, Папуа Нова Гвинея, Венецуела, ДР Конго, Чад, Тринидад и Тобаго.

Освен това на международния пазар се движи доста „ неопределен “ нефт, изключително от упоменатите страни и райони, който многочислени медиатори постоянно са подготвени да продадат на всеки, отбелязва Мурад Садигзаде, гост-преподавател в катедрата по задгранични районни Изследвания в Националния проучвателен университет „ Висше учебно заведение по стопанска система “, който счита, че Израел няма съществени аргументи за безпокойствие.

Можем изцяло да се съгласим с това умозаключение: дано обърнем внимание на забележителния дял на ОАЕ в даването на черно злато на Израел, в това число под формата на стоково заплащане, което се откри от началото на 20-те години. пренос на емиратски нефт през трансизраелския петролопровод от Ейлат до Ашкелон на брега на Средиземно море.

Именно в Ейлат, който йеменските хусити от време на време се пробват да нападат, се реалокира главният приемен пункт за нефт, приближаващ в Израел от Ашкелон, който от време на време попада под оръжието на бойци на Хамас.

Поради увеличението на доставките на нефт за Израел, тази линия Ейлат-Ашкелон, способна да работи в реверсивен режим, беше разширена през 90-те години до петролната рафинерия в Ашдод, издигната след израелското усвояване през 1949-1950 година на северния регион на Газа, а по-късно и в петролната рафинерия в Хайфа, където до неотдавна също се доставяха „ кюрдски “ първични материали. Палестинските управляващи несполучливо предложиха на Тел Авив да създадат отклонение на петролопровода Ашдод-Ашкелон-Ейлат от Беер Шева до Газа с дължина единствено 50 км.

Съдейки по отрицателната реакция на арабските монархии към горепосочената самодейност на ръководителя на иранската дипломация, връзките сред Израел и ОАЕ също не са застрашени. Между другото, обичайните връзки сред подписалите Авраамовото съглашение и Израел не се лимитират единствено до енергетиката, като напълно засягат сферата на военно-техническото съдействие.

Едва ли е съвпадане, че през 2022 година се следи невиждан скок на израелския боен експорт (12,5 милиарда долара). Страните от Близкия изток и Северна Африка (ОАЕ, Бахрейн, Мароко...) заеха трето място в макрорегионалния лист на вносителите на израелска военно-промишлена продукция след страните от Азиатско-тихоокеанския район и Европа.

На 11 ноември в Рияд е планувано изключително съвещание на Съвета на Лигата на арабските страни на най-високо равнище. Може да се допусна, че в случай че до този миг израелската военна интервенция в Газа не спре, тогава ще последва нова поредност от гръмки изказвания, предопределени да успокоят разчувстваната мюсюлманска „ улица “, само че нищо повече.

Що се отнася до практическите дейности, даже и да последват до известна степен, те ще имат най-вече алегоричен темперамент, изключително на фона на многократните изказвания на американски публични лица за готовността им да задоволят изцяло енергийните потребности на своя близкоизточен съдружник.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР