Черноморски бряг ЕАД е трябвало да отчужди за своя сметка

...
Черноморски бряг ЕАД е трябвало да отчужди за своя сметка
Коментари Харесай

Община Бургас пред Флагман.бг: Блокирането на тази улица е самоуправство

" Черноморски бряг " ЕАД е трябвало да отчужди за своя сметка тупиковите улици след продажбата на парцелите, безапелационни са от Община Бургас

Действията на притежателя на " Черноморски бряг " ЕАД , който през днешния ден блокира достъпа до няколко търговски обекта в индустриалната зона до кв. " Акациите " в Бургас, са безчинство. Това оповестиха за Флагман.бг от Община Бургас.

Както по-рано съобщихме, тази заран на местна улица бяха сложени бетонни заграждения, които стопират достъпа до автосервиз, пункт за механически прегледи, автомивка и шоурум. Собственикът на улицата е настоял притежателите на парцели в прилежащите парцели да му плашат наем за използването на неговата улица. Парадоксът е, че преди 20-ина години самият той им продал парцелите, с цел да създадат базите си.

Сега им желал такса " прекосяване ". По думите на шефа на " Техногаз " Николай Петров единствено от него са поискани 70 хил.лева за миналия интервал и му било препоръчано да подпише контракт и всеки месец да заплаща избрана сума.

" Считаме , че това е непозволено, не попада по никакъв метод в покупко-продажбите, които сме сключвали през 2003 година и считаме, че  той ни изнудва и измамил при продажбата , тъй като не е упоменал на никое място, че тези улици са негова благосъстоятелност “, безапелационен бе Николай Петров.

Eто и изчерпателната позиция на Община Бургас за проблема:

Случаят е дългогодишна сага, в която някой непрестанно се пробва да въвлече Общината в частно-правен спор. Дружеството „ Черноморски бряг “ ЕАД е придобило през 1995 година по пътя на приватизацията благосъстоятелност върху парцел с повърхност към 50 дка, от дружество-праводател „ Резистори “ ЕООД, с едноличен притежател на капитала Българската страна.

След тази продажба, по искане на приватизатора, в интервала 2000 -2002 година, в условия на ЗТСУ и Закон за устройство на територията са утвърдени поредност от промени на обстоен организационен проект, въз основа на които са обособени независими имоти за складово-производствени действия и нови тупикови обслужващи улици за обезпечаване на транспортното им обслужване.

По реда и на двата закона в този интервал наредбите гласят, че отчуждаване за новите тупикови улици, служещи за достъп до новообразуваните имоти, е за сметка на притежателя на парцела, който се разделя, в тази ситуация на сдружението - приватизатор.

Дружеството е разпродало новообразуваните парцели, които се обслужват от улиците, с което се е облагодетелствало. Община Бургас неведнъж е изисквала процедурата по използване на проекта да бъде приключена, като притежателят трансферира безплатно площта на тупиковите улици в нейна изгода за създаване на прилежащата техническа инфраструктура. Самият притежател е завел дело с изказванието, че сме съсобственици в улиците. То е обжалвано от Община Бургас.

Съдът приема, че е налице фактически извършена приватизация и парцелът напълно е станал благосъстоятелност на сдружението, а все още и на по този начин обособената улица, планувана, с цел да обслужва парцелите Многократно притежателят е предявявал искания към Общината. Нейното мнение постоянно е било, че при по този начин създадения проект, следва да придобие парцела безплатно.

Предвид фактическата конюнктура, налице е частно-правен спор сред приватизатора и притежателите на продадените от него имоти, по отношение на уговорката по обезпечаване на достъп. Съгласно предвижданията на настоящия проект, безпричинно заграденият парцел съставлява улица, която следва да обслужва прилежащите парцели.

Днешните дейности са безчинство, защото с тях се препятства не просто достъп до парцелите, само че и достъпът на противопожарни коли до тях. По силата на закона, за противопожарни служат всички пътища и улици, без значение от характера на собствеността им.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР