Черноморец се наложи със 123:121 над Берое в луд мач

...
Черноморец се наложи със 123:121 над Берое в луд мач
Коментари Харесай

Президентът на Черноморец изригна пред Sportal.bg: Съдиите са безпомощни, не знаят какво става на игрището

Черноморец се наложи със 123:121 над Берое в вманиачен мач с четири продължения от 17-ия кръг на НБЛ, само че загуби шансове да влезе в четворката преди последното трето завъртане през сезона. Срещата беше и белязана със скандал, когато съдиите изгониха от зала „ Бойчо Брънзов” в Бургас президента на Черноморец Васил Стоянов . Sportal.bg се свърза с него, с цел да разкрие повода за изгонването и да показа страстите си от дербито на кръга.

- Какви страсти бушуват във Вас след инфарктния мач през днешния ден?
- Ще стартира с мача, който играхме в Стара Загора с две продължения. Още в първото продължение 0.3 секунди преди края съдиите отсъдиха панер и фаул и Берое ни изравни, с цел да прати мача във второ продължение. То свърши с разлика от 5 точки за Берое. И в този момент...така стана, че отново със същия тим играем за четвърто място. То е значимо, тъй като след второто завъртане, в случай, че победим в Плевен, това класиране се взима за Купата. Четири тима са сложени, по тази причина е доста значимо да си четвърти преди Купата.
Днес цялата драма беше, че ние трябваше да бием с повече от 5 точки разлика, с цел да излезем пред тях в класирането, в случай, че спечелим и последния си мач в Плевен. Щяхме да играем продължения до момента в който можем да бием с разликата, която ни трябваше. Не, че този мач не е значим за по-нататъшното класиране в шампионата. Но в този момент особено искахме да спечелим мача с 6 точки разлика, с цел да минем пред тях в класирането.

- Защо съдиите Ви изгониха от залата?
- Защото те няма какво друго да създадат. Не знам кой им дава право на тях да ни гонят и за какво не можем да ги изгоним ние като те са некадърни и не могат да свирят както би трябвало. Опорочиха целия мач. Как по този начин ще ме изгонят от залата? Кои са те, с цел да изгонят мен и шефа на спорта в Бургас, с който стояхме в залата. Най-лесно е да кажеш – ще изгоня този и оня. Не може хора, които не знаят какво вършат да изгонят хора, които цялостен живот са знаели какво вършат в залата.

- Как ще коментирате противоречивия миг в последната част, когато имаше спор за настъпване на линията за три точки от състезател на Берое, само че в последна сметка се дадоха точно три точки за това отиграване?
- Те гледаха на тв приемника, само че коя стратегия са гледали е различен въпрос. Мисля, че не са гледали мача. Може би са пуснали някой турски сериал. Не знам тъкмо какво са гледали на повторението, само че са видели нещо друго. Не е единствено тази неточност. Те свириха на треньора и на пейката техническо. Питах какво значи техническо на пейката, тъй като там има столове. Трябва да посочат на кой човек, какво и за какво са свирили.

- На Вас обясниха ли Ви за какво Ви гонят в последна сметка?
- Имам право да не излизам незабавно. Те ми споделиха, че имам право да заставам 15 минути и аз щях да изляза от залата на 14-та минута и 59 секунди, в случай че желаех да стане нещо. Но само и единствено поради основния арбитър Румен Калпакчиев, с който се почитаме, напуснах. Иначе щях да изчакам 14 минути и да напусна преди 15-тата, в случай че желаех да се стига до такива моменти. Но това, че съдиите са безпомощни в техните отсъждания и тъкмо не знаят какво става на игрището, да опорочават мачовете по този метод...Защо ни гонят в случай, че ние им споделяме грешките, които те са създали. Не може да изгонят мен поради тяхна неточност. Бяха толкоз доста неща. Може би би трябвало да си направя труда да ги опиша някъде, само че то ще стане дребна книга.

- Как се отрази всичко това на играчите?
- Поведението на играчите е похвално. Бориха се до дъно, играха четири продължения, а в случай че трябваше щяхме да играем и пет продължения. По принцип най-вече ме нервира непросветеност, несръчност или нещо съзнателно. Според мен той човек и съзнателно не може да го направи това. Но пък съдиите знаят, че ние би трябвало да бием с повече от пет точки, не знам какво да мисля. Може да са играли и тото. Аз не мога да ги обвиня, някой би трябвало да проверява. Не споделям, че е това, просто се чудя какво. Накрая май се оказва, че просто толкоз си могат, тъй като те не свирят единствено в едната посока неверно. Не може да дойдат някакви хора, които изпадат в суматоха и не знаят какво свирят и да гонят всички. Те споделиха на шефа на спорта в Бургас, че ще го изгонят и че той бил идващият. Когато той ги попита за какво те му дадоха отговор с неуважение. Не може тези момченца – съдийчета да се отнасят с неуважение към хора, които..няма смисъл да приказваме кой какъв е, то се вижда. Не може те от позицията на някакви съдии там, които, в случай че не сме ние тимовете и президентите, те какво тъкмо ще свирят? Съдии на какво ще бъдат тъкмо? В прокуратурта ли? Те са там, с цел да оказват помощ, а не да пречат. Ние също би трябвало да можем да ги изгоним, в случай че са некадърни и не могат да свирят. Поне би трябвало да можем да им създадем и ние нещо. Най-малкото, което е би трябвало да мога да предпочитам кой да ми свири мача. В края на краищата тези панаири и циркове, които стават, това посмешище, което видяхме не сме длъжни да го поносим и да си плащаме на всичко от горната страна.

- Как ще се развие този проблем? Ще търсите ли някакво отмъщение?
- Напуснах залата по-рано, тъй като дежурният секретар сподели, че ще направи това, което би трябвало. В смисъл подобен, че те си имат някакви санкции. Даже имат дежурен наблюдаващ, който следи и дава оценка на съдийството. Искам това да видя. Да забележим тогава кой е за преследване от залата и доживотно както се споделя.
Вижте в НБА съдиите са незабележими. Няма аналогия сред тях и нашите съдии. Онези хора са там, с цел да оказват помощ, а не с цел да си придават значимост. И на какво от горната страна? Че правиш неточности и си придаваш значимости и гледаш да изгониш някой. Гониш индивида, който ти споделя какви неточности правиш, за какво да го изгониш? Какви са тия да ме гонят мен от залата, кои са те да гонят от залата в действителност? При състояние, че аз мога да потвърдя и с материал. Ако грешките са в едната посока, да кажем, че е нещо съзнателно, само че то е толкоз трагично съдийството, че не можеш да схванеш какво е в действителност, по какъв начин е допустимо това нещо. Как да има високо качество на баскетбола като съдиите са доста значима част от самия баскетбол. Съдиите са богопомазани ли, какво? Не може да се приказва против съдиите ли? Като нещо не е наред би трябвало да се мъчим да оправим нещата, а не да се вършим, че не сме видели.

- Преди имаше предписание, което забраняваше мненията по адрес на съдиите.
- По принцип не би трябвало да се разясняват съдиите и те изобщо не би трябвало да дават мотив за какъвто и да е коментар. Те са помощни лица, спомагателен личен състав. Трябва да се разяснява играта на играчите, ситуацията в залата, дали са спазени наредбите, а не да се разясняват съдиите. Те не са основни лица в този спорт. Те би трябвало да оказват помощ, а не да вършат някакви неща, които са изтребване на комплекси или просто несръчност. Не знам и аз какво е, не ме интересува тъкмо. Те би трябвало да оказват помощ на баскетбола и баскетболът да протича по естествен метод, с цел да забележим тогава какво е качеството на играта. Това е главното. Не мога да си мълча аз, когато някакви си съдийчета, които даже не знам кои са, не знам и дали някой различен ги знае, ще ми споделят „ Излез от залата”. Чакайте, какви сте вие, кои сте тъкмо вие? Човек има самочувствие, когато прави нещо както би трябвало и е незаместим. Аз не виждам нещо от това. Те ли ни заплащат на нас, с цел да вършим баскетбола или е противоположното? Ако е противоположното минимум поради това би трябвало да се стремят да минава всичко както би трябвало, а не да изнервят ненужно ситуацията. Без това качеството на играта не е толкоз високо, то по този начин се утежнява още повече и най-после ние ще разясняваме съдиите, които тъкмо не знаят какво отсъждат. Имаше моменти, в които не знаеха какъв спорт е съгласно мен. Защо би трябвало аз да напусна, като ти не можеш да свириш?

Снимка: Botevgrad.com

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР