Черно море се превърна в център на войната в Украйна,

...
Черно море се превърна в център на войната в Украйна,
Коментари Харесай

The Hill: Черно море се превърна в център на гравитацията във войната в Украйна

Черно море се трансформира в център на войната в Украйна, написа някогашният ръководител на Фондация " Джеймстаун “ Глен Е. Хауърд в публикация за американския вестник The Hill.

Знаменитият пруски боен теоретик Карл декор Клаузевиц е споделил, че " геният на стратега е да разпознава решаващата точка и да концентрира всичко върху нея “. Президентът на Украйна Володимир Зеленски стартира новата година, като очерта тази точка в изявление за английското списание The Economist, в което увери, че Крим и Черно море ще станат фокус на дейностите на Въоръжените сили на страната (ВСУ). Изолирането на Кримския полуостров и унижаването на съветските военни сили там " е извънредно значимо за нас, тъй като това е методът да понижим броя на офанзивите от този район “, изясни Зеленски.

Макар ВСУ да не съумяха да реализират съдбоносен пробив в сухопътните боеве през 2023 година, във войната в морето реализираха незабравим триумф. Украйна съумя да нанесе огромен удар на Черноморски флот на Руската федерация с помощта на безмилостната морска и въздушна акция, в която бе употребена композиция от морски дронове и създадени от Англия крилати ракети Storm Shadow. Така ВСУ принудиха руснаците да се отдръпват в своя военноморски бастион в Севастопол. След неотдавнашното заличаване на десантния транспортен съд " Новочеркаск “ в края на декември английският министър на защитата Грант Шапс похвали триумфа на тази акция, като разгласи, че Русия е изгубила 20% от своя Черноморски флот единствено през последните четири месеца.

Украйна на процедура спря съветската морска обсада на Одеса и възобнови износа си на зърно и други първични материали от стратегическото си черноморско пристанище. Посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк заяви, че " 400 кораба, пренасящи 13 милиона тона товари, са минали през Черноморския филантропичен кулоар от август. Това е доста достижение, защото Украйна продължава да храни света “.

Следващата стъпка в Черно море е Западът да помогне на Киев да се насочи към Крим - нелегално анексиран от Русия през 2014 година - и да прекъсне логистичната избавителна линия на Москва за нейните сили, настоящи в Южна Украйна. Двама пенсионирани американски генерали неведнъж са подчертавали спешността да се помогне на Украйна да реализира тази цел. Според Бен Ходжис, някогашен командващ американската войска в Европа, Крим е " решаващият терен на войната “. Бившият висш главнокомандващ на съюзническите сили в Европа военачалник Филип Брийдлав повтори това, като акцентира: " Ако дадем опция на Украйна да успее да удари Крим — всеобхватно, настойчиво и точно — Русия ще бъде принудена да премисли позицията си там “.

Един от ключовете за спиране на логистичната избавителна линия на Русия за нейните сили в Крим е мостът над Керченския проток. Неговото заличаване би лимитирало съществено способността на Москва да доставя армията си в Южна Украйна и доста ще отслаби силите й като цяло. След това украинските бронетанкови сили биха могли да си пробият път през линията " Суровикин “, с цел да стигнат до Азовско море, съкращавайки съветските сили на половина – несъмнено, в случай че съумеят. Украинските фронтови линии при Работино сега са единствено на към стотина километра от крайбрежията на Азовско море.

Украйна нападна Кримския мост два пъти, последно предишния юли с безпилотен катер, което принуди Москва краткотрайно да спре автомобилния и железопътния трафик през оборудването. В изявлението си за The Economist Зеленски прикани Запада да помогне на Украйна да унищожи моста, като даде на Киев създадените в Германия далекобойни крилати ракети Taurus - нещо, което чиновници в държавното управление в Берлин, явно с поддръжката на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, отхвърлиха да създадат заради опасения от ескалация на войната.

Зеленски схваща, че Taurus би бил идеалното оръжие за заличаване на моста, който към този момент е отслабен от предходни офанзиви. Проектирана като разбиваща бункери крилата ракета, Taurus може да бъде изстреляна от въздуха от украинските Су-24, които към този момент сполучливо употребяват Storm Shadow. А в случай че самолетът бъде оборудван с второстепенен заряд, то той може да аргументи опустошителни вреди на всяка конструкция с армиран бетон.

Както Клаузевиц написа преди близо два века, от военните стратези зависи да разпознават " решаващата точка “ и да се концентрират върху нея. Зеленски ни прикани да имаме поради, че решаващият терен е Крим и че немската крилата ракета Taurus може да бъде единственото оръжие, предоставено от Запада, което може да помогне на военните на страната му да унищожат моста на Керченския проток - и да трансформира 2024 година в повратна точка във войната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР