Черните каси на партиите са решили не един и два

...
Черните каси на партиите са решили не един и два
Коментари Харесай

Мръсната тайна за парите на партиите

" Черните каси " на партиите са решили не един и два избора в България, само че нито една институция не ги вижда. Нито законът има връзка с действителността, нито някой следи дейно за спазването му. Коментар на Иван Бедров за " Дойче веле ".

Местен водач на Българска социалистическа партия в Бургас споделя в националния ефир, че упрекнатият в укривателство на Митьо Очите общински консултант Бенчо Бенчев е донор на партията: „ Дали са били 20, 30 или 50 (хиляди лева) не мога да ви кажа, само че е помагал, води се отчетност “. В обществения указател с донорите на партиите обаче подобен факт не е отразен. Националното управление на Българска социалистическа партия също публично отхвърля сходно подаяние. После обаче се обажда и самият Бенчев: „ Да, спонсорирал съм с пари Българска социалистическа партия. Много повече от това, което се приказва. Щом не могат да кажат тъкмо какъв брой съм дал, значи има черна каса ”.

Не е изключено всички в тази история да споделят истината – и в локалната организация да са постъпвали такива дарения, и в формалните доклади това да не е отразено, а и самият донор да е давал повече, в сравнение с са стигали до локалната партийна каса. Най-вероятно тази история ще завърши без да научим освен това, тъй като всичко е ясно – да, по този начин се финансират предизборните акции в България и има доста елементарни пояснения за какво е тъкмо по този начин. Първо, разпоредбите са писани за някаква идеална обстановка, не регистрират действителността и „ плачат “ да бъдат прескачани. И второ, нарушаването на разпоредбите не води до никакви последствия – потвърдено е.

Законът против реалността

Изборният кодекс лимитира финансирането на партиите – и като размер, и като генезис. Не може на избори за парламент разноските на една партия да надвишават 3 милиона лв.. Не може на локални избори акцията да коства повече от 8 милиона за цялата страна, като в тези пари би трябвало да се вместят акциите за кметове и съветници във всичките 265 общини. В рамките на тези пари, не може и разноските за акцията за един консултант да надвишават 5 хиляди лв.. Сега си представете един кандидат-съветник, който приканва гласоподавателите да гласоподават за него с преференция и за задачата „ украси “ града с билбордове. Ясно е, че няма да стигнат 5 хиляди лв.. Разходите на огромните партии постоянно са повече от лимита и по тази причина част от парите въобще не се регистрират – това е така наречен черна каса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР