Черните дупки, породили първите в историята на човечеството гравитационни вълни,

...
Черните дупки, породили първите в историята на човечеството гравитационни вълни,
Коментари Харесай

Как са се родили гравитационните вълни


Черните дупки, породили първите в историята на човечеството гравитационни талази, закрепени от детектора LIGO през септември 2015 година, са се родили в объл куп звезди в далечна от нас вселена, настояват физици в публикация, оповестена в изданието Astrophysical Journal Letters.

„ Благодарение на данните, получени от LIGO, ние престанахме да бъдем теоретици фантазьори и в този момент можем да строим нашите теории, учредени на действителни наблюдения. В дадения случай двойката черни дупки е зародила вследствие на работата на елементарни и добре изучени процеси, които се разказват от нормалните закони на Нютон от лекциите по физика за първокурсници “, споделя Фредерик Расио (Frederic Rasio) от Северозападния университет в Еванстън (САЩ).

Както описват учените, откриването на гравитационните талази през септември 2015 година и декември 2015 година, вместо предстоящото гравитационно „ ехтене “ от конфликти на неутронни звезди, сложило пред учените въпроса: за какво сливането на черни дупки се случва по-често, в сравнение с очаквали да видят физици и астрономи.

Расио и сътрудниците му настояват, че допустимо са съумели да открият пояснение на този феномен и по едно и също време да намерят хипотетичната „ татковина “ на черните дупки, породили септемврийския изблик GW150914, като моделирали държанието на звездите и компактните обекти в по този начин наречените кълбовидни звездни купове.

Кълбовидните купове съставляват тесни „ фамилии “ от няколко десетки или стотици хиляди звезди, съществуващи в периферията на  галактиките. Смята се, че множеството от тях са се образували в далечното минало, което се поддържа от огромното количество червени джуджета и звездни „ остатъци “ –  неутронни звезди и бели джуджета. Възрастта на най-древните от тях, в случай че се съди по обособени светила в тези купове, се доближава към времето на Големия гърмеж или даже го надвишава.

Авторите на публикацията считат, че високата „ компактност на популацията “ в такива купове и огромното количество възрастни звезди в тях ще способства за образуването на двойки черни дупки. Такива двойки ще пораждат по „ натурален път “ – вследствие на гравитационни взаимоотношения всички черни дупки, раждащи се в кълбовидните купове, последователно ще „ потъват “ в тях, движейки се към точката на оптималната компактност – в центъра на звездните купове.

Екипът на Расио е ревизирал какъв брой постоянно ще пораждат такива двойки, употребявайки няколко десетки разнообразни компютърни модела на типични звездни купове. Изчисленията открили, че двойките черни дупки в тях ще се образуват задоволително постоянно и LIGO ще вижда към 100 конфликта на черни дупки в звездни купове всяка година.

Подобна периодичност на конфликти подхожда на това, което виждат учените, работещи с LIGO, и характерът на сливането на черни дупки в сходни двойки е сходен на протичането на събитието, което са следили физиците на 14 септември 2015 година. Според създателите на публикацията това дава учредения да се счита, че съвсем всички двойки черни дупки се раждат в кълбовидни звездни купове, а не вследствие на „ изгаряне “ на изключително огромни двойни звезди, както са считали доста астрономи.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР