Черна гора очаква с нетърпение евентуалното решение на сръбското правителство

...
Черна гора очаква с нетърпение евентуалното решение на сръбското правителство
Коментари Харесай

Черна гора очаква падането на сръбското ембарго за износ на зърнени храни и олио за съседни страни


Черна гора чака с неспокойствие възможното решение на сръбското държавно управление за унищожаване на възбраната за експорт на зърнени храни и слънчогледово олио за консумация с месечни квоти за експорт за прилежащи страни, като за брашното евентуално ще е без ограничавания. Заседанието е планувано за през днешния ден, оповестяват медиите в Подгорица. Ако предлагането бъде признато, то ще донесе непоклатимост в доставките за Черна гора, която обичайно внася множеството от тези артикули от прилежащия сръбски  пазар.

Местните вносители, търговци и хлебопроизводители чакат да получат нови цени от своите снабдители в Сърбия. Те евентуално ще са по-високи от равнищата преди въвеждането на възбраната за експорт на 11 март, само че по-ниски от сегашните цени на пшеницата и брашното от други пазари поради транспортните разноски.

През последните две седмици пекари и търговци набираха брашно от България със обилни транспортни разноски, написа “Виести ”. Цената на главния самун се увеличи от 50 на 70 цента през януари, а през март доближи 80 цента след въвеждането на възбрана за експорт на пшеница и брашно от Сърбия.

Месечната квота за експорт на пшеница и царевица може да е до 350 хиляди тона, а на масло –  30 хиляди тона. Квотата ще се дефинира от страните, за които е позволен експорт, според от размера на предходния им импорт и настоящите потребности. Квотната система се вкарва, с цел да може страната да отбрани своя пазар и да предотврати възможна контрабанда и препродажба на остатъци в страни, за които не е позволен експорт.

Зърнената асоциация на Сърбия, която сплотява най-големите производители и експортьори на зърнени култури, води обществени акции за унищожаване на възбраната за експорт през последните дни. Производители оповестиха, че имат над милион тона пшеница и 900 000 тона царевица в силози и хранилища, които не могат да изнесат, а след три месеца стартира новата годишна продукция.

Мелничарите в Сърбия започнаха да стопират производството на брашно, защото запасите са големи поради неразрешения експорт, а заради дългото предпазване е допустимо брашното да изгние, добавя картината сръбският вестник “Данас ”.

Директорът на Бизнес асоциацията на мелничарите и фабриката за тестени произведения „ Житоуния “ Здравко Шаятович сподели, че запасите от брашно са към 20 000 тона и че мелничарите постепенно стопират производството, тъй като няма на кого да го продадат.

“Щетите от възбраната за експорт са големи, защото съществува риск купувачите, на които брашното не е доставено според контракта, да съдят производителите, а арбитражът в Лондон е ефикасен и бързо взема решения “, притеснява се Шаятович. Според него производителите в Сърбия биха могли да бъдат освободени от наказването посредством позоваване на „ форсмажорни условия ”, тъй като страната е взела решение за възбрана на износа по отношение на войната в Украйна. Тъй като са направени изключения и е доставена към 100 000 тона пшеница в Северна Македония, в Албания – към 30 000 тона, и в Италия  - близо 18 000 тона, “форсмажорните условия ” може да не послужат за опрощение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР