Чери доматите са сред най-желаните от градинарите. Засадете домати в

...
Чери доматите са сред най-желаните от градинарите. Засадете домати в
Коментари Харесай

Засаждане и отглеждане на чери домати в саксии

Чери доматите са измежду най-желаните от градинарите. Засадете домати в саксии и след два месеца ще имате пресни зеленчуци на балкона си. Доматите въобще не са претенциозни и порастват при всевъзможни условия, в случай че имат доста слънце! За сметка на това ще ви изненадат прелестно с вкусови и кулинарни качества.

Освен да се влагат в типичен салати с краставици и домати, чери доматите намират приложения съвсем на всички места. Те са страхотни за италиански пици, сосове за спагети, ризото с манатарки. В сурово положение пък придават прохлада на всяка богата запеканка или солена торта. Въобще, в случай че имате чери домати на разположение, постоянно можете да извършите от нищо нещо и да впечатлите непредвидени посетители без изключително подготовка.

Но с цел да разполагате с чери домати, би трябвало или да притичате до най-близкия магазин или сами да си ги отгледате. А както знаем, по-вкусно и потребно от домашното няма!

Лесно е да отглеждате чери домати в саксии, тъй като тези растения се приспособяват доста бързо към разнообразни условия на живот. Но те се нуждаят от доста слънце, през по-голямата част от деня.

Ако имате балкон или слънчева тераса, можете да отглеждате доста зеленчуци в саксии и сандъчета. А чери доматите са измежду най-продуктивните. Дори се предлагат сортове чери домати с дребни и червени или жълти плодове, изключително ароматни и сладки. Но в случай че сте неопитни градинари, започнете с един цвят.

Можете също да отглеждате саксийни домати, в случай че имате градина, само че имате прекомерно малко място за зеленчуци или солена и пясъчна почва. При тези условия можете да създадете дребна саксийна зеленчукова градина с качествена почва и ще давате плодове през цялото лято.

Отглеждането на чери домати в саксии е извънредно елементарно, стига да следвате няколкото елементарни съвета, които ще намерите тук.

Отглеждане на чери домати в саксии

 Домати чери

Първото нещо, с което би трябвало да се сдобиете, са семена за чери домати. Има доста разновидности и екзотични сортове, само че в случай че ще отглеждате чери домати за първи път, най-добре заложете на най-обикновен вид. Имайте поради, че ще са ви нужни единствено няколко семена, защото даже две растения са изцяло задоволителни за едно неголямо домакинство.

Най-подходящи за развъждане навън за нашите климатични условия са средноранните и късни сортове чери домати. Има вид и да се сдобиете с подготвен разсад от пазара.

Семената чери домати се засаждат кофички, цялостни с почвено-торфена примес, с цел да се сдобиете с разсад. Кофичките се слагат на слънчево място. Могат да се употребяват кофички от кисело мляко, както и празни мини саксийки от цветарски магазин.

Разсадът от домати е подготвен за засаждане в почвата след към месец. Силните растения се разсаждат в огромна саксия, задоволително огромна, с цел да поеме кореновата им система. В нея би трябвало да се насипе изсъхнал натурален тор.

Пригответе дълбоки саксии, дълбоки към 30 - 40 см и необятни, поставете първия пласт от тънък трошляк, разбъркан с почвата, а по-късно плодородна почва, богата на хумус. Добавете шепа бели топчета агроперлит, които резервират влагата в корена на растението.

Растението се изважда дружно с пръстта от кофичката и се засажда, като в пръстта би трябвало да влезе цялата коренова система до зелената част на стеблото. Дупката се запълва с пръст и от горната страна се натиска крепко върху почвата към основата на растението. Полива се щедро. Саксиите чери домати се слагат на южната тераса.

 Набрани чери доматки

Растенията се поливат на всеки два дни. На всеки две седмици се наторяват с течен тор. Високорастящите сортове постоянно се колтучат, с цел да се обезпечи по-ранно зреене и да се оформи растението като едностъблено или двустъблено. Върхът се отстранява над един или два листа над съцветие.

Когато доматите пораснат доста, до всеки корен се забива летва, с цел да може да върви еднопосочно нагоре. Доматите се привързват за тях благодарение на сезалчета или парцали. Израстъците в основата на листата се отстраняват постоянно.

Както виждате, макар че развъждането на чери домати в саксия не е мъчно, си има своите тънкости. Основното е доматите да получават доста слънце и вода. Още един път подсещаме, че поливането би трябвало да се случва, когато почвата загуби влага. Внимавайте с преполиването на растенията, тъй като прекалено много вода може да докара до болести по доматите.

Оттук нататък остава единствено да чакате вашите чери домати да дадат плод. А за по-детайлни препоръки можете да се обърнете и към експертите от най-близката агроаптека.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР