Чепеларе. Приключиха протестите в Чепеларе и Хвойна, които бяха организирани

...
Чепеларе. Приключиха протестите в Чепеларе и Хвойна, които бяха организирани
Коментари Харесай

Смолян: Приключиха протестите в защита на Районната прокуратура в Чепеларе, жителите на общината предвиждат да продължават да се борят срещу закриването й

Чепеларе. Приключиха митингите в Чепеларе и Хвойна, които бяха проведени против закриването на Районната прокуратура в Чепеларе. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Тонка Динчева – ръководител на Инициативния комитет за отбрана на човешките, гражданските и съюзни права на жителите на град Чепеларе. Тя означи, че митингът е почнал тъкмо в 11:00 часа със затваряне на основния път Пловдив – Смолян, като през избран период от време са пропускани колоните от коли. Присъстващите на митинга са били към 70-80 души, като броят им се е променял през двата часа на протестните дейности. Динчева съобщи, че протестиращите са изразили мнението си срещу решението на Висшия правосъден съвет и държавното управление за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе. „ Очакваме на този митинг да бъде обърнато уместно съществено внимание. Той е първият от серията такива, които предстоят и напълно няма да изчерпи всички ограничения, които считаме да предприемем, с цел да отстояваме правото си на районна прокуратура в общината. Смятаме да вземем всички законови и възможни ограничения, с цел да се борим против това решение, в това число да подадем и тъжби до Европейската комисия и до Съда по правата на индивида в Страсбург “, безапелационна е Динчева. Тя разясни, че се чака реакцията от страна на властимащите и тяхното мнение за провелия се през днешния ден митинг и тогава ще бъде взето решение по кое време ще се организира идващият, който към този момент е плануван за септември.
Динчева акцентира, че решение за закриване на прокуратурата е взето непрозрачно и доста надалеч от засегнатите субекти – жителите на община Чепеларе, безусловно в несъгласие с условията на Европейската комисия. Според нея неслучайно там се желае необятно публично разискване, с цел да се разбере какви ще бъдат проблемите. „ Ние не сме опитни зайчета. Не може нашата орис да се предопределя от едно такова небрежно взето решение без в последна сметка да са съобразени всички фактори “, уточни Динчева. Тя акцентира, че няма изясненост каква ще бъда ориста на обвързваните с Районната прокуратура в Чепеларе звена. „ Като има териториално поделение, хората би трябвало да са наясно какво ще се случи да вземем за пример с Районното ръководство на полицията в града. Полицейското наличие е доста значимо в един регион, в който ние всяка година посрещаме интернационалните туристи, каква сигурност подсигуряваме на жителите и на хората, които чакаме от чужбина “, сподели още Динчева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР