Чехословашкото вълчо куче е много ефектно на вид куче, което

...
Чехословашкото вълчо куче е много ефектно на вид куче, което
Коментари Харесай

Чехословашко Вълчо Куче

Чехословашкото вълчо куче е доста ефектно на тип куче, което извънредно мощно прилича същинските вълци. През последните години тази порода се трансформира в същински шлагер измежду феновете на кучета.

История на чехословашко вълчо куче

Историята на чехословашкото вълчо куче стартира относително наскоро. Това не е порода, която е известна от епохи и по нея не са работили фамозни селекционери, които да са вложили десетилетия старания, с цел да усъвършенстват постигнатото от тези преди тях. През 1955 година започва план за основаване на нова порода кучета. Той е по самодейност на социалистическа Чехословакия. Идеята е да бъде основано куче, което да има съществени качества на бойните породи, също така да е с инстинктите на див звяр и с предаността на куче. Идеята за основаването на новата порода пристигнала на чеха Карл Хартл. Той почнал да кръстосва същински карпатски вълци с немски овчарки и през 1958 година на бял свят се появили първите кученца от новосъздадената порода.

Според Хартл, който правел редица опити за основаването на породата, замислена от него, съвършен резултат се получавал и когато майката е вълчица, и когато майката е немска овчарка. За да се стигне до същинската непорочност на новата порода, въпреки всичко минали няколко десетилетия и през 1982 година бил утвърден стандартът на чехословашкото вълчо куче. През 1999 година новата порода била приета в целия свят. В Съединени американски щати тази порода става известна с истинското си име, както се произнася на чешки - чехословашки вълчак. След десетки години работа по изчистване на качествата на породата, чехословашкото вълчо куче носи 10 % от гените на немската овчарка и 90 % от гените на карпатските вълци.

Стандарт на чехословашко вълчо куче

Мъжките екземпляри от породата чехословашко вълчо куче са високи 75 сантиметра, женските стигат единствено до 65 сантиметра височина. Мъжкарите тежат 26 кг, женските стигат до 20 кг. За човек, който не знае за съществуването на тази относително нова порода, чехословашкото вълчо куче ще наподобява като същински вълк от гората. Цветът на козината на чехословашкото вълчо куче е тъкмо като на неговия предшественик - вълка. Муцуната е заострена и относително тясна. Около муцуната наложително би трябвало да има бяла маска.

Ушите на чехословашкото вълчо куче са остри и изправени, тъкмо както при вълците. Гръдният панер на представителите на тази порода е развъртян доста добре. Крайниците им са дълги и доста мускулести. Козината на чехословашкото вълчо куче е къса и права, като особено за нея е, че няма никаква миризма. Очите са с кехлибарен цвят, леко издължени. Челюстите на чехословашкото вълчо куче са извънредно мощни. Опашката е сива на цвят, с присъщата за вълците окосменост на долната част, наподобяваща ресни. Гърбът на тези кучета е пай и е с лек надолнище към задната част на тялото.

 Вълчо Куче

Грижи за чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е доста интензивно животно и е немислимо да го пандизите в тясно пространство. Това е куче, което има потребност да тича километри и в случай че сте решили да вземете представител на тази порода в дома си, добре е да живеете в къща с двор. Чехословашкото вълчо куче може да понесе и живот в апартамент, само че би трябвало да му осигурите по няколко часа разходки всеки ден. Добре е да разресвате козината на чехословашкото вълчо куче един път на ден или да го минавате с мокра забрадка, с цел да отстраните непотребните мъртви косъмчета.

Не се предлага къпането на чехословашкото вълчо куче да става повече от два пъти в годината, тъй като в противоположен случай това съществено ще повреди козината му. При къпането на кучето използвайте шампоан за дребни кученца, с цел да щадите козината на любимеца си. Редовно проверявайте очите на кучето, тъй като те са податливи към инфекции. За представителите на тази порода е доста значим контактът с хората. Те същински страдат, в случай че нямате задоволително време за тях.

Обучение на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е наследило необикновено развъртян разсъдък от немската овчарка, само че и доза дебелоглав от карпатския вълк. Тази порода се поддава относително елементарно на дресировка и образование, само че защото е склонна към доминиране, се изисква известна неотстъпчивост. В никакъв случай не става въпрос за физически санкции, те изцяло ще откажат кучето от тази порода да ви сътрудничи.

Но в случай че се съчетаят неотстъпчивост на характера и неотложност за изпълняването на командите дружно с приятелско потупване и лакомство, резултатът ще ви зарадва бързо. Чехословашкото вълчо куче незабавно схваща какво тъкмо се изисква от него. Друг е въпросът дали ще изиска да извърши командата. Не е належащо да показвате на чехословашкото вълчо куче, че вие сте водачът. Ако то ви одобри като еднакъв, ще направи безусловно всичко, с цел да ви зарадва и ще извърши всяка команда.

Хранене на чехословашко вълчо куче

Някои експерти поучават чехословашкото вълчо куче да се храни най-вече със суха кучешка храна. Но доста кинолози считат, че представителите на тази порода би трябвало да се храни с месо, тъкмо както са привикнали прародителите му - карпатските вълци. Ако решите да храните любимеца си с натурални артикули, обработвайте месото термично. Чехословашкият вълчак на драго сърце ще похапва и разнообразни типове дреболийки, както и извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца и някои зеленчуци. Редовно включвайте в менюто на любимеца си нужните за здравето му витамини и минерали.

Заболявания на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е извънредно крепко животно. Единствените болести, към които е предразположено генетично, са инфекции на очите, най-вече от замърсявания, и тазобедрена дисплазия при кучетата.

 Чехословашки Вълчи Кучета

Любопитни обстоятелства на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е доста издръжливо животно. То може да тича без отмора в продължение на осем часа, като поддържа непрекъсната скорост от 10 до 13 километра в час.

От карпатските вълци чехословашкото вълчо куче е наследило нежеланието си да лае. Много рядко може да се срещне куче от тази порода, което да издава други звуци, с изключение на разнообразни версии на виенето.

Сред достолепията на чехословашкото вълчо куче са неговата предвидливост и бързината му на реакция. То е основано, с цел да пази, и се демонстрира като съвършен телохранител.

Чехословашкото вълчо куче се държи еднообразно добре с всички членове на фамилията, в което живее, само че отдава желанието си на децата, на които разрешава безусловно всичко. То елементарно може да стане другар с други домашни любимци.

Недостатъци на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е извънредно недоверчиво към непознати хора и най-много към мъже. Има възможност то да стане нападателно, в случай че към вас се приближи чужд мъж, до момента в който го разхождате. Затова се предлага да разхождате вашето чехословашко вълчо куче единствено на мотив. Ако не можете да тичате с него, би трябвало да му осигурите място, където понякога да тича, без да е опасност за никого.

Чехословашкото вълчо куче не е порода, която е подобаваща за неопитни стопани. За да може да се овладее възможната експанзия от страна на кучето, е добре стопанинът да е наясно с минусите на породата и да знае по какъв начин да се оправи в сериозна обстановка.

Интересен факт е, че чехословашкото вълчо куче не гледа стопанина си от самото начало, даже двамата да са дружно за доста часове. Но в това време това мъдро куче знае къде се намира стопанинът му във всеки един миг. Чехословашкото вълчо куче не е от тези домашни любимци, които ще вървят след стопанина си из пространствата и непрекъснато ще го следват. Това гордо и красиво животно избира да изчака момента, в който стопанинът му ще има време, което да му отдели.

Чехословашкото вълчо куче има прекомерно мощно развъртян ловджийски инстинкт. При среща с друго куче то може да прояви експанзия. Ако е пуснато да тича без мотив, може да се опита да преследва котка или друго по-малко животно. Все отново вероятността чехословашкото вълчо куче да се изгуби не е толкоз огромна, както при някои други породи. Изключение вършат случаите, когато кучето е надалеч от вкъщи си, в случай че съпровожда фамилията по време на ваканцията му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР