Чехия е доставила танкове, множество ракетни установки, гаубици и бойни

...
Чехия е доставила танкове, множество ракетни установки, гаубици и бойни
Коментари Харесай

Чешкото министерство на отбраната: Доставихме пет танка Т-72 и още пет бронирани машини БВП-1 и БМП-1 на Украйна

Чехия е доставила танкове, голям брой ракетни установки, гаубици и бойни машини на пехотата в Украйна, наред с други военни колета, чиято стойност възлиза на стотици милиони долари, като доставките ще продължат, съобщи Ройтерс, базирайки се на два източника от чешкото министерство на защитата, написа. 

Източниците потвърдиха пред Ройтерс за доставянето на пет танка Т-72 и още пет бронирани машини БВП-1 и БМП-1. Тази седмица в „ Туитър “ бяха публикувани фотоси и видео фрагменти с бойни машини на пехотата, пренасяни с влакове.

Това обаче не са първите доставки с тежко военно съоръжение.

Един от представителите на чешкото министерство на защитата сподели, че страната от няколко седмици насам доставя тежко военно съоръжение на Украйна на стойност стотици милиони долари. Според него чехите доставят и редица противовъздушни оръжия. 

Независимият боен анализатор Лукаш Визингър сподели, че е бил видян трен, евентуално пътуващ за Украйна, на който са били натоварени противовъздушни системи Стрела-10 и СА-13. Това удостоверява информация, публикувана от чешкия седмичник „ Респект “, отбелязва Ройтерс.

Една контрактувана пратка, оповестена от немското държавно управление, включва 56 бойни машини на пехотата, създадени в Чехословакия, които са били на въоръжение в Източна Германия и в Швеция.

По-късно те са били продадени на чешка оръжейна компания, част от отбранителния холдинг „ Чехословак груп “, който играе значима роля в чешките доставки за Украйна. 

Чешката стратегия за доставки на оръжия включва средства, които са събрани от украинското посолство посредством социална акция. Към момента те възлизат на 42,31 милиона $. Това е неповторима по рода си акция, чиито фокус е покупката на оръжия в съдействие с локалните управляващи, изясни украинското посолство и уточни, че към този момент са изразходвани 31,18 милиона $ от събраните средства. Финансиране идва и от страна на чешкото държавно управление под формата на дарения на съоръжение и амуниции, чиято стойност до момента надвишава 44,51 милиона $. 

Някои други държавни управления също вършат такива дарения, уточни източникът от чешкото военно ведомство, без да дава спомагателна информация.

Доставят се оръжия от военните ресурси, както и от чешки отбранителни компании и тяхната партньорска мрежа с други страни, обявиха източниците от министерството на защитата.

Визингър сподели, че чешката войска евентуално разполага с към 60 танка и трицифрено число бойни машини. Освен това компанията „ Чехословак груп “ има на склад още тежко съоръжение, което може да бъде доставено до Украйна. Чешката република също води диалози с Украйна и за ремонт на развалено украинско съоръжение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР