ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се

...
ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се
Коментари Харесай

ChatGPT предизвика златна треска за изкуствен интелект в Силициевата долина

ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата котловина, накара вложителите да се втурнат да търсят идващото огромно нещо в региона на изкуствения разсъдък - технологията, която някои считат за начало на нова епоха в огромните технологии, съобщи Франс прес.

Изкуственият разсъдък участва от ден на ден в всекидневието от десетилетия, само че стартирането на разговорливия робот на стартъпа OpenAI през ноември означи повратна точка във възприемането му от необятната общност и вложителите.

" Всеки път имаме платформи, които се появяват и водят до детонация от нови компании. Видяхме това с интернет и мобилните устройства, а AI може да бъде идната платформа ", споделя Шерназ Давер от основаната в Калифорния Khosla Ventures.

Генериращият изкуствен интелект, образец за който е ChatGPT, претърсва океани от данни, с цел да сътвори автентично наличие - изображение, стихотворение, есе от хиляда думи - за секунди и при елементарна поръчка.

След дискретното си стартиране в края на ноември ChatGPT се трансформира в едно от най-бързо разрастващите се приложения в историята и накара Microsoft и Гугъл да ускорят планове, които до момента бяха деликатно защитавани поради опасения, че технологията към момента не е подготвена за публиката.

" Само пет дни след стартирането на ChatGPT в продажба, един милион души го използваха - към 60 пъти по-бързо, в сравнение с Фейсбук беше належащо да доближи един милион консуматори ", споделя Уейн Ху, сътрудник в SignalFire, друга компания за рисков капитал. " Изведнъж всички вложители започнаха да приказват за това по какъв начин ChatGPT може да отстрани милиони работни места за експерти, да унищожи промишлености за трилиони долари и да промени радикално метода, по който учим, консумираме и вземаме решения ", сподели той.

Експлозията на генеративния изкуствен интелект идва в другояче тъмен миг за софтуерния бранш, в който десетки хиляди съкращения се популяризират в най-големите компании в света, както и в по-малките, които се борят за оцеляване.

" Докато други категории се сблъскват със стесняване на оценките и набирането на капитал, фирмите с генеративен AI не се ", споделя Дейвър.

Ху сподели, че пазарните оценки на фирмите за генериращ изкуствен интелект са били извънредно високи, до момента в който при всички останали са се свили.

" Трудно е да се оправим "

OpenAI, основателят на ChatGPT, е оценен от Microsoft на близо 30 милиарда $, макар че към момента харчи пари с висока скорост, сподели той.

Предприемачите, профилирани в генеративен AI, споделят, че към този момент не е належащо да крещят за внимание, когато ловуват за пари, или да минават през детайлите на това, което се пробват да предложат.

" Това ни оказа помощ доста ", споделя Сара Наги, създател на Seek AI, стартъп, който разрешава на неспециалисти да извличат механически данни от база данни, употребявайки поръчки на всекидневен език. Преди ChatGPT... трябваше да изяснявам какво е генеративен AI и за какво е значим ", добави тя.

Сега апетитът за благоприятни условия, сходни на ChatGPT, е като че ли неограничен, и то освен от страна на вложителите.

" Търсенето от страна на клиентите се е нараснало доста ", споделя Наги. " Дори е мъчно да се оправим с него, тъй като към момента сме дребна компания ".

Предприемачът желае да разрасне екипа си и съгласно Дейвър, макар че наклонността е да се редуцират чиновници, " сега наемаме чиновници " в региона на генеративния AI.

През последните няколко седмици в новините попаднаха най-вече колосите, преди всичко Microsoft, сътрудник и вложител на OpenAI, последван от Гугъл, който се пробва да не изостава.

Но в тяхната сянка голям брой започващи предприятия също оферират хрумвания.

Други образци за скорошни кръгове на финансиране включват основаната в Калифорния компания Kognitos, която има за цел да автоматизира административните задания, и платформата за дизайнери Poly, която може да създава 3D графики или карти за секунди.

Освен нормалните рискови капиталисти, нащрек са и софтуерни колоси, като Гугъл, която преди малко влага 300 млн. $, с цел да придобие 10% от новосъздадената компания Anthropic и нейния чатбот Claude.

Ху сподели, че " златната тресчица " на ChatGPT може да бъде невиждана и да се разшири надалеч оттатък генеративния изкуствен интелект, защото самата технология свежда до най-малко нуждата от компютърен програмист или дизайнер за осъществяване на концепциите.

" Сега към този момент не е належащо да получавате докторска степен по компютърни науки от Станфорд: всеки програмист може да построи нещо необикновено върху ChatGPT и други основополагащи модели за един уикенд. Тази вълна на изкуствения разсъдък може да бъде по-голяма от мобилните устройства или облака и по-скоро от мащаба на нещо като индустриалната гражданска война, която промени хода на човешката история ", споделя Ху.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР