Частните детски градини продължават да събират от родителите такси, въпреки

...
Частните детски градини продължават да събират от родителите такси, въпреки
Коментари Харесай

Частни детски градини събират такси въпреки извънредното положение

Частните детски градини не престават да събират от родителите такси, макар че от над 2 седмици децата стоят у дома поради изключителното състояние и ограниченията против разпространяването на ковид. За това сигнализират десетки родители пред " Сега " и в обществените мрежи. На места шефовете желаят цялостната такса, тук-там - част от нея. Съвсем друго е ситуацията в общинските детски заведения.

" Родителите заплащат такси в общинските детски градини за действително посещаване. В момента няма такова, тъй че такси не се дължат ", разясниха пред " Сега " от националното съдружие на общините в България (НСОРБ). Не е нужно всяка община да взема поотделно сходно решение, въпреки че някои градове се презастраховаха. Наскоро кметът на Варна разпореди таксите за ясли и детски градини да се анулират, до момента в който трае изключителното състояние. " За времето, в което детската градина не работи, родителите няма да заплащат такси . Това е ясно регламентирано в Наредбата за установяване и администриране на локални такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община ", разясниха и от Столичната община.

Не по този начин обаче стои въпросът с частни детски градини. За разлика от частните учебни заведения, които организират отдалечено образование, в забавачките няма такова. Въпреки това на доста места желаят цялостната такса от родителите, излиза наяве от сигнали към " Сега " и във фейсбук. " Не е обикновено да не се върви на ясла и да ти се приспада единствено храната. Аз също би трябвало да заплащам и на детегледачката, а след това и цяла такса отново на ясла ", споделя ядосано майка.

" При такса 630 лева, в този момент ще плащаме 380 без децата да вървя т ", дава образец родител. " Сега ни вършат отстъпка единствено за храната. Таксата ни е 870 лева, ще плащаме 690 лева ", споделя различен. Трети е решил непосредствено да отпише детето си , макар че са му поискали 50% от сумата, защото въпросното състояние явно ще се проточи много. " Плащаме в цялостен размер. 3 пъти годишно приспадат сумите при отсъствия. Надявам се и в този момент да стане това ", показва вяра различен. Доста са и мненията, че в тази ситуация би трябвало да се намеси страната .

Има частни градини, които към този момент са освободили от такси родителите. " Ние като притежатели на такова заведение говорихме персонално с всеки родител и помолихме да спрат месечните преводи, до момента в който не се оправят нещата . Що се отнася за платени към този момент дни , то това ще се разисква и ще бъде обезщетено при завръщането към обикновено състояние ", споделят от детска градина Kidi-Gan.

Просветният министър Красимир Вълчев разяснява пред " Сега ", че въпросът би трябвало да се разиска, тъй като съгласно него не е правилно в сегашната обстановка таксите в частните градини да бъдат дължими . Той е направил предложение в икономическите ограничения на кабинета, добили известност като 60:40, да бъдат включени и частните детски градини, тъй като и те търпят вреди. Т.е. 60% от осигурителния приход на учителите да се поемат от страната, а  40% - от работодателя им. Експерти оферират и различен вид за излизане от обстановката - частните детски градини да предложат анекс към договорите на родителите, в който да се схванат каква част от парите им ще бъдат върнати за времето, когато децата им не са били на градина. Димитър Маргаритов, началник на Комисията за отбрана на потребителите, разяснява пред " Сега ", че сега дружно с просветното министерство се изготвя общо мнение по случая.

 

Какво става с предплатените езикови курсове?

 

Доста въпросителн и има и към предплатените езикови курсове. Някои от тях се вземат отдалечено от учениците, само че въпросът е какво става с тези, които са си платили, а нямат компютър или условия вкъщи . Логично е при тях да работи същият принцип с предплатените лагери, които не могат да се осъществят при изключително състояние. Преди време шефът на КЗП разяснява, че родителите имат право да си получат парите за анулирани лагери, като се базира на специфичната заповед на МОН. По същия метод родителите би трябвало да могат да изискат анулиране на контракти или възобновяване на платени суми за езикови курсове, които не могат да се осъществят, имайки поради заповедта на здравния министър за затваряне на детските градини. " При нас има единствено 3 фамилии, които желаеха и прекратиха договорите си за чуждоезиково образование. Те просто не заплатиха 4-тата вноска. Причините са стопански - родителите са останали без работа ", разясниха от " Алианс ". Оттам описаха за случай на самотна майка, която е поискала разсрочване на вноските, на което те незабавно се съгласили. " Нямаме родители, които са предплатили цялото образование и да са поискали връщане на пари или анулиране на контракта ", показаха още оттова, допълвайки, че се обмислят разновидности за доучване , когато бъде анулирано изключителното състояние. " М оже да се мисли за летни курсове, в които да се преподаде пропуснатият материал, или за такива през септември . Неизвестността обаче към момента е много огромна " обявиха още от езиковата школа. Оттам са дали 2 седмици на учениците да се приспособяват с отдалеченото образование, почнало в учебните заведения, след което - от тази седмица към този момент - минават към отдалечени уроци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР