Частната корпорация СпейсЕкс пак успя да постигне успешно изстрелване на

...
Частната корпорация СпейсЕкс пак успя да постигне успешно изстрелване на
Коментари Харесай

СпейсЕкс пак го направи! Ново излитане и кацане!

Частната корпорация СпейсЕкс отново съумя да реализира сполучливо изстрелване на сателит и кацане върху плаваща платформа!

Ракетата “Фолкън 9 ” излетя от космодрума Кейп Канаверал през днешния ден, в 00:40 ч. българско време. Близо 2.5 минути след началото на полета двете степени се разделиха по проект. Втората степен продължи да извежда спътника “Тайком 8 ” към планувана геостационарна трансферна орбита. Първата степен наред извърши кацане върху плаващата платформа в океана.

С това СпейсЕкс към този момент има три кацания върху плаваща платформа, освен това следващи. А в края на декември предходната година беше реализирано и кацане върху земя, на самия космодрум.

Основната цел на компания СпейсЕкс е да бъде реализирана възвращаемост на ракетите. Преди да се появи Илон Мъск, всички ракети бяха за еднократна приложимост – т.е. частите им се изхвърляха след полет. Поради тази причина галактическите полети са толкоз скъпи и недостъпни за масата жители. Ако Мъск успее да реализира тази цел (както се вижда, той е на прав път), цената на галактическите полети ще спадне фрапантно. Това ще отвори и път към колонизацията на Слънчевата система!

Той не е единственият частник, който си е сложил това за цел. Неговият сътрудник, създател на Амазон и частната компания Блу Ориджин, към този момент изстрелва неведнъж ракети до космоса по суборбитална траектория.

Както Мъск, по този начин и Безос възнамеряват от следващата година да стартират да организират пилотирани полети.

Запис от изстрелването: SpaceX

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР