Частната компания Рокет Лаб оповести вчера в Туитър (източник), че

...
Частната компания Рокет Лаб оповести вчера в Туитър (източник), че
Коментари Харесай

Стартовият прозорец за втория полет на ракетата Електрон се отваря на 8-ми декември

Частната компания Рокет Лаб оповести през вчерашния ден в Туитър (източник), че десетдневният стартов прозорец, в границите на който би трябвало да излети втората ракета “Електрон ”, ще бъде открит на 8-ми декември.

Компанията оповестява също по този начин, че за пръв път изстрелването ще бъде предавано онлайн.

Напомням на читателите, че галактическата ракета “Електрон ” е висока 17 метра и може да извежда потребен товар от 150 кг в околоземна орбита. Това е профилирана ракета за дребни спътници, най-много от вида CubeSat. До този миг всички дребни спътници или са били извеждани като второстепенен товар от ракета, назначена на друга задача, или от борда на “Международната галактическа станция ”. Това значи, че основателите им нямат огромен избор върху това в каква орбита ще попаднат. С въвеждането на профилираните ракети стават вероятни и профилирани задачи на дребни спътници – в това число междупланетни. Ако компания Рокет Лаб организира сполучливи проби на “Електрон ”, още следващата година ракетата може да изведе на път към Луната апарати, създадени от компанията Муун Експрес. Засега е подписан контракт общо за три изстрелвания до Луната.

Първият полет на “Електрон ” беше извършен през месец май тази година. Ракетата сполучливо навлезе в галактическото пространство, само че третата степен не доближи мечтаната височина от 500 километра.

По време на тогавашния полет “Електрон ” нямаше спътници на борда. Този път обаче, без значение че полетът към момента е тестов и продължава да има значителен късмет за неуспех, ракетата ще се опита да изведе три дребни спътника – един сателит за снимане на Земята “Дав ” и два “Лемур-2 ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР