Частна фирма ще управлява “Топлофикация – София, а не както

...
Частна фирма ще управлява “Топлофикация – София, а не както
Коментари Харесай

Ами сега? Частници ще управляват столичното парно. Скачат ли цените?

Частна компания ще ръководи “Топлофикация – София ”, а не както до момента – физически лица. Решението е на ръководещото болшинство в столицата – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- “Атака ”. С техните гласове, както и на Българска социалистическа партия, Столичният общински съвет разгласи конкурс за външен вложител и управител на “Топлофикация-София ” за период от 35 години, оповестява kmeta.bg.

Дружеството остава общинска благосъстоятелност. Столична община обаче няма да взе участие във финансирането на плануваните вложения и няма да дава гаранции за обезпечаването на средствата.

Компанията, от която се чака да вложи пари, ще бъде определена с процедура по Закона за публичните поръчки. Бъдещият вложител ще би трябвало да построи нови когенерационни мощности от общо 480 мегавата, инвестицията, оценяваща се на към 860 млн. евро. Конкурсът би трябвало да бъде разгласен до 2 месеца.

Дълговете на “Топлофикация ” надвишават 1 милиарда лева. и са главно към “Българския енергиен холдин ”.

Против решението гласоподаваха от “Демократична България ” и Борис Бонев от “Спаси София ”. Те нарекоха решението “процедура за скрита концесия ” и настояват за необятно публично обсъждане на критериите за нов концесионер и ясно написан проект за ръководство.

“Има заплаха цените на топлото фрапантно да се усилят, с което въздухът в София ще стане още по-мръсен. Общината се отхвърля от бъдещи големи облаги от създадената електрическа енергия, която се продава на извънредно висока цена ”, уверен е Бонев.

Законът за публичните поръчки планува оптимален период на договорите от 5 години, като е позволено изключение и за по-дълги контракти, когато това се постанова за възвръщане на инвестицията.

“Доколкото инвестицията, която се чака да направи частната компания, е забележителна по мярка, а осъществяването на заложените дълготрайни цели за рационализация, цялостна реорганизация и рекапитализация на сдружението не е реалистично да чакаме да се случат в границите на 5-годишен интервал, следва да бъде избран по-дълъг подобен в конкурсната документи по Закон за обществените поръчки, а точно оптимален период 35 (тридесет и пет) години ”, написа в решението на Столичния общински съвет.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР