Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от

...
Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от
Коментари Харесай

Откриха северната крепостна стена на Сердика, както и още една - външната

Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от Музея за история на София. Става дума за северната крепостна стена, както и още една външна (протеихизма), която е била пред нея. Разкритият сектор от укрепителната система на Сердика е с дължина към 30 м и е извънредно добре непокътнат, като тук-там височината доближава до 2,5 м. Това заяви зам.-кметът по просвета и обучение на София доцент Тодор Чобанов.

Римските остатъци се намират в частен парцел на ул. " Екзарх Йосиф " 35. Плановете на притежателя на терена са там да построи хотел. Той обаче е задължен да ги резервира напълно и да ги впише в новата постройка. По сходен метод преди години бяха съхранени други остатъци от античния град в хотел " Арена ди Сердика ".

" Изключително рядко и извънредно изобретение е външната стена, тъй като нормално тя е била разрушавана първа при нашествия. В последните 20-30 година не сме проучвали сходен обект. Той може би е сравним единствено със Западната врата. Знаете, че Сердика е била крепко укрепена, като укрепителната й система стартира да се построява още през II век ", сподели доцент Чобанов.

Проучванията на обекта са почнали още в края на 2017 година Според археолозите двете укрепителни стени са построени в този им тип през VI век. Между двете стени е открит древен канал, който евентуално е имал отводнителни функционалности.

При изследванията на обекта са открити дрънкулка на Ерос с факла, матрица за монети от времето на император Септимий Север и патера (съд за религиозни обреди) с ръкохватка във формата на глава на прасе. Те могат да се видят в музея на София.

В момента с финансовата поддръжка на Столичната община не престават изследванията на неолитното населено място в " Слатина ", където бяха открити най-древните погребения по тези земи, както и неолитни жилища с величина от 300 кв. м; на една от най-големите римски вили, която е била предпазена с крепостна стена и се намира до с. Мировяне и на късносредновековния некропол при Кремиковския манастир. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР