Частен съдебен изпълнител е връчил искане за даване на обяснение

...
Частен съдебен изпълнител е връчил искане за даване на обяснение
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър прати съдия-изпълнител на Морфов

Частен правосъден реализатор е връчил " искане за предоставяне на пояснение " на Александър Морфов в дома му. То е изпратено от името на директора на Народния спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев, а за него съобщи във Facebook брачната половинка на режисьора, актрисата Рени Врангова. 

" Получихме от Частен Съдебен Изпълнител  " Искане за предоставяне на пояснения "  от шефа Василев. (за Александър Морфов) Това се случва в България, Европа, 2023 година ", разяснява тя. Според чл. 18, алинея 5 (Изм. - Дъждовни води, бр. 59 от 2007 година, бр. 86 от 2017 г.) от Закона за частните правосъдни изпълнители ЧСИ може да връчва " всевъзможни предложения, известия и отговори по отношение на гражданскоправни връзки, а по предписание на съда - известия и призовки по цивилен каузи ".

По информация на сайта Площад Славейков, на съображение Кодекса на труда Морфов е свикан да изясни документално дали е установил художествено-творчески проблеми, свързани с желанието на артисти да бъдат освободени от функции в спектакли, и дали е съветвал тези проблеми с шефа. Василев желае писмени пояснения също за какво Морфов не извършва нарежданията му да се яви на срещи с него в дните след второто надраскване на порти в театъра. Режисьорът е заставен да даде пояснение и за изявление, оповестено в същия сайт, където споделя по адрес на шефа " Аз с нищожества не поддържам връзка ". 

Връченият документ е най-новият процес в спора между шефа на Народния Васил Василев и назначения от него през юни 2022 година основен режисьор на театъра Александър Морфов. Конфликтът пламна, откакто на 29 октомври, след зрелище на възобновения хитов театър " Хъшове ", Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева (също назначена от Василев) с надписи " Движение за права и свободи ", " Връзки с обществеността на Ахмед Доган " и " Изчезвай ". Реакцията му бе предизвикана от нейната непосредственост с Движение за права и свободи и неговия почетния ръководител, особено едно видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружаваше до урните Ахмед Доган. През януари т.г. имаше и втори сходен акт, в който Морфов надраска и вратата на шефа.

Напрежението в академичната ни натрупа продължава към този момент месеци, като писателят Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев подадоха оставки, напуснаха и редица други не толкоз именити чиновници на театъра; събираха се подписки в отбрана на Морфов (инициирани от актьорите Валери Йорданов и Албена Колева) и в поддръжка на шефа (от по-голямата част от актьорския състав). Феновете на Васил Василев в трупата даже се срещнаха с президента Румен Радев, с цел да изискат от него да уволни служебния министър на културата Велислав Минеков, заел безапелационна позиция " за " Морфов и " срещу " Василев и Кръстева. Това към този момент е реалност, въпреки и за момента да не са обществено известни аргументите Минеков да бъде заменен след три служебни мандата. На негово място в новия длъжностен кабинет бе назначен шефът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР