Част от спасените африкански мигранти, които са на борда на

...
Част от спасените африкански мигранти, които са на борда на
Коментари Харесай

Кораб с над 600 мигранти бедства след отказ на италиански министър да го приеме

Част от избавените африкански мигранти, които са на борда на Aquarius

Още по тематиката
Италия затвори пристанищата си за транспортен съд с над 600 мигранти
от Дневник,11 юни 2018
Италия търси 500 хиляди мигранти, с цел да ги изгони
от Дневник,8 юни 2018 Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (UNHCR) насочи неотстъпчив апел в понеделник Италия или Малта да разрешат транспортен съд с над 600 мигранти незабавно да дебаркира в някое от техните пристанища, тъй като на борда се изчерпват провизиите и хората се нуждаят от помощ.

Същото стори и Европейската комисия, като представителят Маргаритис Схинас подсети, че " приказваме за хора и приоритет за италианските и малтийските управляващи е те да получат помощта, от която се нуждаят ".

Причината е известие на новия вътрешен министър на Италия и водач на популистката дясна партия " Лига ", в което той споделя, че няма да допусне филантропичния транспортен съд Aquarius в италианско пристанище. Роберто Салвини прикани Малта да разреши акостирането, тъй като страната до момента не приемала сходни мигранти, събирани от задача на филантропична организация във водите на Средиземно море против либийските крайбрежия. Властите в Ла Валета отхвърлиха, тъй като не са част от интервенцията.

" По-късно ще изясните по-широки въпроси като това чия е отговорността и по какъв начин тези отговорности да бъдат споделяни най-добре сред страните ", прикани Венсан Кощел, специфичен делегат на UNHCR за Централното Средиземноморие.

На борда на Aquarius има 629 мигранти, в това число 123 малолетни без компаньон, 11 други деца и 7 бременни дами. Той е част от интервенция на неправителствената организация SOS Mediterranee и " Лекари без граници ". Хората са събрани в 6 обособени акции и измежду тях има и над 280 избавени в намерено море от италиански военни кораби.

" Спасяването на живот в морето е дълг, само че превръщането на Италия в голям бежански лагер не е. Италия повече няма да се подчинява и да стои със склонена глава. Този път има някой, който да каже " Не! ", написа Салвини в профила си във Фейсбук в понеделник.

" Загрижени сме от инструкциите, които италианските управляващи дават на Aquarius, до момента в който корабът е в намерено море. Те са демонстративно срещу интернационалните правила и рискуват да основат рискова обстановка за всички наранени страни ", отвърна малтийският министър председател в " Туитър ". Малта разрешава незабавни евакуации от избавителните кораби, само че отхвърля да одобри огромен брой мигранти. Островната страна с малко над половин милион поданици споделя, че към този момент е приела повече мигранти на глава от популацията, в сравнение с Италия.

Италия мъчно ще откри законно съображение да откаже да одобри бедстващ транспортен съд, в това число тъй като в тази ситуация избавителните интервенции се координират от италианската брегова защита. Освен това Салвини няма власт на ръководството на пристанищата, които са в ресора на министъра на превоза Данило Тонинели.

През последните 5 години над 600 000 души са влезнали в Италия от Африка през Средиземно море, само че те понижиха фрапантно през последните месеци. Салвини, чиято партии получи мощен резултат на парламентарните избори с антиимигрантската си акция, съобщи, че " Малта не приема никого. Франция изблъсква назад хората на границата си, Испания пази границите си с оръжие. От през днешния ден Италия също ще стартира да споделя " Не " на трафика на хора, " Не " на бизнеса с незаконната имиграция ".

Никола Молтени, съпартиец на Салвини и народен представител, съобщи, че блокирането на кораба има за цел да изпрати сигнал към Европейския съюз, че се е провалил в опитите да помогне на Италия да се оправи с непрекъснатия мигрантски поток от Африка и Близкия изток. " Или други пристанища ще се отворят за мигранти - и аз си мисля за Барселона, Марсилия или Малта - или това опълчване ще продължи ", предизвести той в изявление за италиански вестник, представено от Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР