Част от магистратите могат да получат еднократна въможност за по-ранно

...
Част от магистратите могат да получат еднократна въможност за по-ранно
Коментари Харесай

Магистратите са напът да получат еднократна възможност за ранно пенсиониранe

Част от магистратите могат да получат еднократна въможност за по-ранно пенсиониране. Това се случи в хода на приемане на огромните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в правната комисия в парлманета. Чрез преходните и заключителни му разпореждания беше променен Кодекса за обществено обезпечаване и беше записано, че съдиите, прокурорите и следователите, които към 31 декември 2018 година имат най-малко 35 години общ юридически стаж, от които най-малко две трети в правосъдната система, могат да се пенсионират без значение на каква възраст са, осведоми news.lex.bg.

По Конституция магистратите се пенсионират на 65 години.

Тези, които дават отговор на изискванията за общ юридически стаж и подобен в системата, ще имат две години да упражнят своето ново право на ранно пенсиониране. Както надлежно и на цялостен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, и на компенсацията от до 20 заплати за прослужени над 10 години в правосъдната власт.

Предложението за смяната в КСО е на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид и беше подкрепено от болшинството в правната комисия. В претекстовете за изменението Хамид изяснява, че сега магистратите нямат право да се пенсионират преди да навършат 65 години, а чл.69 от КСО планува по-ниска възраст за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. В момента дамите се пенсионират на 61 години и два месеца (и 35 години и шест месеца застрахователен стаж), а мъжете на 64 години и един месец (и 38 години и шест месеца застрахователен стаж).

Освен това Хамид дава серия от образци за представители на други специалности, които имат право при избран стаж да се пенсионират преди навършването на възрастта по чл.69 от КСО. Такава привилегия имат държавни чиновници по законите за Министерство на вътрешните работи, ДАНС, СРС, осъществяване на наказванията, пощенските услуги, за противопоставяне на корупцията и тн.

" Ще поддържа тази смяна. Не повече от 30 съдии дават отговор на изискванията и едва ли повече от половината ще се възползват от тази опция ", сподели ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. И добави: " Защо след 23 години стаж в правосъдната власт, в случай че счита, че е изтощен, магистратът да няма опция да се пенсионира. Няма смисъл да мъчим този свръхопитен експерт. Това е и в интерес на правораздаването ".

Промяната беше призната с 14 гласа " за ", нито един " срещу " и шест " въздържал се ".

Междувременно правната комисия след към 10 съвещания одобри на второ четене всички промени в Административнопроцесуален кодекс.

Последните два дни по-важните промени са отхвърли на комисията да изпрати данъчните каузи за разглеждане пред всички административни съдилища в страната. Те останаха единствено в петте съдилища, които и в този момент ги преглеждат - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Предложението беше на ръководителя на комисита Данаил Кирилов, само че и той гласоподава срещу него, въпреки задачата на промените да е точно реализиране на равномерна натовареност на административните съдилища. Защо Кирилов смени мнението си при гласоподаване, четете тук.

Административният съд София - област пък получи каузи против актове на държавни регулатори, откакто депутатите не одобриха и те да бъдат разпръснати из страната, а ги събраха в един съд. Става дума за каузи против решения на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол и Комисията за контролиране на известията, Съвета за електронни медии, както и при оспорването на състезанията за нотариуси и частни правосъдни реализатори.

Депутатите категорично резервираха подсъдността на делата на Комисията за енергийно и водно контролиране. Те, както и до момента, ще се гледат на първа инстанция от Административния съд София-град.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР