Част от ледника на Монблан може да се срути. Италианските

...
Част от ледника на Монблан може да се срути. Италианските
Коментари Харесай

Шест пъти повече ледове на Антарктида се топят в сравнение от преди 40 години

Част от ледника на Монблан може да се срути. Италианските управляващи затвориха два пъти и изтеглиха няколко планински хижи, откакто специалисти предизвестиха, че един от ледниците на солиден Монблан може да се срути. Експертите, които следят ледника се пресметнали, че от края на август насам той се свлича надолу със скорост 50-60 см дневно. Властите признават, че е невероятно да се предскаже по кое време голямата маса може да се срути. Повече за тази опасност и за това какъв брой е действителна тя, разговаряхме в Сутрешен блок с Балин Балинов, координатор акция " Енергийни решения ", " Грийнпийс " -България.

Вижте диалога във видеото.

Ако има внезапно срутване на ледника, по всяка възможност световното стопляне и климатичните промени на място оказват своето въздействие, сподели Балинов. Той изясни, че всички ледници се движат непрестанно. Скоростта и аргументите са разнообразни. Причините биват и естествени, ледниците се движат поради гравитационните сили и поради процеси, които се случват от вътрешната страна в самия хладилник, тъй като това е голяма маса от сняг и от лед, сподели Балинов.
Балин Балинов, координатор акция " Енергийни решения ", " Грийнпийс " -България: Целият свят сега съставлява една сериозна точка. Факт е, че климатичните промени се случват на разнообразни места с друг интензитет, т.е. на някои места усещат покачването на океаните, тези, които се намират по-близко до морското ниво, на други места високопланински, ето, както в тази ситуация, хората виждат такива промени в релефа и в топенето на ледовете. Това най-ясно си проличава на северния и на южния полюс.
Според отчета на интернационалната организация, която се занимава с времето, метеорологичната организация, от ден на ден ледове се топят и единствено за съпоставяне - преди 40 години към 40 гигатона годишно са се топили от Антарктида, а сега това е 6 пъти повече - 250 гигатона, означи Балинов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР