Част от клиентите на търговеца на ток Фючър енерджи, който

...
Част от клиентите на търговеца на ток Фючър енерджи, който
Коментари Харесай

Изоставени от Фючър енерджи клиенти временно отиват на регулирания пазар за ток

Част от клиентите на търговеца на ток " Фючър енерджи ", който при започване на декември изиска незабавно да бъде свален от свободната търговия с електрическа енергия поради финансови проблеми, ще получат правото да се върнат краткотрайно на контролирания пазар. Това планува форсмажорна корекция в разпоредбите за търговия с електрическа сила, направена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която ще важи единствено за този проблем и за избран интервал от време, заяви пред публицисти във вторник Иван Иванов, ръководител на регулатора.

Миналата седмица стана ясно, че към 5 хиляди клиенти на " Фючър енерджи " остават без снабдител, поради което съгласно нормативните правила минават към така наречен снабдител от последна инстанция, какъвто са електроснебдителните сдружения ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про4, както и държавната НЕК. Тези спешни доставки обаче са най-малко 50 % по-скъпи от цените на контролирания пазар, където цените се дефинират от КЕВР. Нормативно останалите без снабдител клиенти имаха период до 10 число на идващия месец да си избират нов търговец или автоматизирано отиват към снабдител от последна инстанция.

Отпадането на " Фючър енерджи " от пазара отвори празноти в разпоредбите за търговия с ток, поради което в този момент КЕВР се постанова да прави промени.

Форсмажорната промяна планува клиентите на " Фючър енерджи “да си изберат нов снабдител до края на декември, а в случай че не съумеят, ще бъдат връщани служебно на контролирания пазар.

Това обаче ще се отнася единствено за семействата и компаниите на ниско напрежение, само че не и ползващите ток на приблизително напрежение клиенти, посочи Иванов. Освен това защитната мярка ще важи единствено до края на април 2018 година

Комисията ще търси стабилно решение на сходни проблеми и при започване на идната година ще предложи смяна в разпоредбите за търговия с ток, тъй че да се уредят генерално процедурите при такива случаи, сподели Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР