Част от изпратените от прокуратурата файлове © ПРБ Прокуратурата предприе

...
Част от изпратените от прокуратурата файлове © ПРБ Прокуратурата предприе
Коментари Харесай

След гафа с поливната система прокуратурата предприе кризисен PR по НАПЛийкс

Част от изпратените от прокуратурата файлове

© Прокуратура на Република България Прокуратурата предприе ударен PR по следствието за НАПЛийкс в четвъртък. Безпрецедентно от държавното обвиняване изпратиха до медиите извадки от доказателства от следствието, с цел да поддържат тезата си. Явно в бързането си от прокуратурата разгласиха ЕГН-тата на Бойко Борисов, Делян Пеевски и юриста му Александър Ангелов и основния прокурор Сотир Цацаров. Освен това в прессъобщението на държавното обвиняване се загатва името на файл, който е публичен в интернет, който съдържа трите имена и ЕГН на над хиляди прокурори и следователи

Няколко часа по-късно от прокуратурата оповестиха, че са издали европейска заповед за следствие против основният редактор на Биволъ Атанас Чобанов, съгласно която френските управляващи ще би трябвало да го разпитат за връзките му с TAD Group.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свърхактивността на държавното обвиняване идва след два откровени гафа по следствието НАПЛийкс

Вчера единият от наблюдаващите прокурори по делото - Евгения Станкова съобщи, че " осъществено посягане върху сървъра на " Поливни системи ", които се намират пред Народното събрание, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова предпочитание, вероятно при прекосяването на коли на... разнообразни, може би държавен глава или посетители на нашето Народно заседание, вероятно да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори някакво усложнение при напредването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е значимо да създадем своя извод, че, създавайки такава неустойчивост, води след себе си незабавно знаете какво – това е неустойчивост изобщо на цялата ни политическа система и така нататък "

Изказването на Станкова, за което прокуратурата не показа доказателства и беше опровергано от Столична община и Народното събрание (които обясниха, че няма такива сървъри, а поливането става ръчно), провокира вълна от насмешки.

Няколко часа по-късно профилираният съд отхвърли настояването на прокуратурата да задържи за непрекъснато притежателят на TAD Group Иван Тодоров, като одобри, че няма обосновано съмнение, че той е направил закононарушението тероризъм, както и няма заплаха да се укрие или извърши друго закононарушение. Въпреки това съдът му наложи гаранция от 100 хиляди лева

Какво изпрати прокуратурата до медиите

От пресцентъра на държавното обвиняване изпратиха 13 pdf файла от по една страница, които съдържат разнообразни screenshot - от камерите за видеонаблюдение във компанията, чатове, разнообразни файлове и компютърни логове. От тях може да се допусна, че главното доказателство са записисите от охранителните камери в офиса на компанията. Очевидно те са във висока резолюция и включват и тон, защото точно от тях проверяващите са хванали сред обвинените и телефонни диалози, които те водят. Благодарение на тези камери следствието е съумяло да фиксира точния час и дата, на които Кристиян Бойков е влиза в избрани уеб сайтове, включително и този, на който са качени изтеклите от Национална агенция за приходите данни.

Часове откакто данните са изпратени до медиите комерсиалният шеф на компанията Георги Янков организира телефонен диалог с чужд събеседник, на който е записан да споделя: " Да не приказваме, че Бивол разполагат с информацията от две седмици..., непосредствено с Атанас Чобанов от " Бивол " се приказва... имай поради, че те не са пуснати всички... те са пуснати навръх медиите, с цел да ги верифицират, с цел да ги видят, че са правилни и да видят защо става въпрос... държавното управление би трябвало да си замине със всички... със всички. "

Вероятно на този диалог се базират обвиняванията за тероризъм, който съгласно прокуратурата потвърждава от репликата, че " държавното би трябвало да замине със всички ". Факт е, че разгласяването на уязвимост в осведомителната сигурност на държавна институция може фактически да докара до съмнение и да стане причина за оставката му, само че е прекомерно пресилено сходно деяние да бъде квалифицирано като целящо: " да сътвори ужас и боязън в популацията или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо. "

За да подсилят тезата си от държавното обвиняване подчертават върху обстоятелството, че данните са изпратени и до интернационалните медии.

Конкретно доказателство, че данните са изпратени авансово на " Биволъ " обаче няма. В телефона на Бойков има данни, че е водил чат през приложението телеграм с консуматор " Бивол " (за който прокуратурата през вчерашния ден твърдеше, че е притежателят на уеб страницата Асен Йорданов, а през днешния ден, че основният редактор Атанас Чобанов), само че защото връзката е ставала в конфиденциален режим, известията са били изтрити. Задно с това известие прокуратурата пубкликува и други, някои от които очевидно от персонален темперамент и нямащи отношение към следствието.

От изявленията на уеб страницата " Биволъ " не проличава те да са имали информацията прибързано, т.е. е допустимо Георги Янков да е имал поради, че Бойков е споделил, че разполага с сходни данни без да им ги изпраща.

Дори и " Биволъ " да е получил данните по-рано това не трансформира уеб страницата в съизвършител, както се пробва да внуши прокуратурата през цялото време на абсурда.

В сряда Асен Йорданов и Атанас Чобанов отхвърлиха обществено да са получавали данните или да са били във връзка. На позицията им от държавното обвиняване дадоха отговор с новината, че са издали европейска заповед за следствие против Атанас Чобанов, която ще бъде изпратена до френските управляващи, защото той живее в Париж.

Фиксацията на държавното упрекнати към " Биволъ " се ускори в края на май, когато уеб сайтът разгласява следствие за закупен парцел - вила над Пещера, от основния прокурор Сотир Цацаров. Тогава нито една от способените институции не стартира инспекция на разкритията, които поставяха въпроса дали платената за вилата цена е действително контрактуваната. Малко по-късно по неизвестен сигнал във Върховна касационна прокуратура стартира сигнал против Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Френските управляващи имат право да не изпълнят европейската заповед за следствие в случай че това може да докара до нарушение правата на Чобанов, обезпечени от френската конституция и европейското право.

От другите показани от прокуратурата доказателства може да се види, че най-вероятно Кристиян Бойков фактически е разполагал с файловете преди изпращането им до медиите. От оповестени логове се вижда, че са правени търсения с ЕГН-тат на Бойко Борисов, Делян Пеевски и неговия юрист Александър Ангелов и основния прокурор Сотир Цацров.

Папката с това име

В прессъобщението на прокуратурата е записано, че " по отношение на персоналните данни на магистрати, такива са събирани главно за прокурори и следователи, а досието е със заглавие: " Ne se chistiiiii ". Именно такава отметка беше записана във файла с декларацията на арбитър Мирослав Тодорова, който Инспекторатът към Висш съдебен съвет разгласява и съдържаше персоналните ѝ данни и тези на фамилията ѝ.

В приложения файл към прессъобщението обаче се твърди друго: " На персоналния телефон на Кристиян Бойков е открит файл, съдържащ персонални данни на лица заемащи висши държавни и обществени длъжности - народни представители, съдии, прокурори, следователи, регионални шефове, кметове ".

Към това изречение е прибавен скрийншот от уеб страницата pastebin, който най-често се употребява от програмисти за бърза обмяна на кодове. В случая се вижда, че е пейстнат файл " NE SE CHISTIIII ", в който има откъс на ръководителя на отдел " Киберпрестъпност " Явор Колев, че персоналните данни, налични в интернет не са рискови, а по-късно и три имена, служба и ЕГН на лица, заемащи висши държавни постове. Такъв файл има и в изпратените до медиите хакнати масиви на Национална агенция за приходите.

Интересното е, че от скрийншота, изпратен от прокуратурата, има дата 18 юли - към която Кристиян Бойков е бил арестуван или одеве освободен, само че сигурно не е имал достъп до телефона си (за да сътвори този файл), който е бил конфискуван от проверяващите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР