Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене

...
Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене
Коментари Харесай

ВСС иска обществена дискусия за Конституцията

Часове преди конституционната парламентарна комисия да разиска на първо четене препоръчаните от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи конституционни промени членовете на Висшия правосъден съвет предизвестиха за „ неизчерпаеми проблеми “ в текстовете, свързани със правосъдната власт.

Кадровиците приканиха депутатите да премислят предложенията си за промени в Основния закон и преди да ги гласоподават, да ги подложат на необятна социална полемика.

Становището на ВСС  – с изключение на на вниманието на депутатите през днешния ден, ще бъде предадено – през правосъдния министър Атанас Славов, и на представителите на Венецианската комисия, с чието експертно мнение беше обвързана хронограмата на конституционните промени. Това ще стане на негова среща с тях в края на седмицата.

Почти всички оферти на 166 народни представители, които поставиха подписите си под плана за шестата смяна на Основния закон, бяха подложени на съвсем единомислеща рецензия. Като се стартира от ограничение пълномощията на основния прокурор, понижаване мандатите на така наречен трима огромни в правосъдната система, унищожаване на Пленума на ВСС  и основаването на два обособени съвета – прокурорски и съдийски, чиито сформира да се избират по нова формула,  предоставяне на спомагателни пълномощия на правосъдния министър и отнемане на президента от финалния декрет под решенията за избор или освобождение на основния прокурор и ръководителите на двете висши съдилища. Критиките бяха на разнообразни учредения –  целенасоченост, дискриминационност и несъгласие с решения на Конституционния съд, изясни представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев:

„ Увеличаване на мандати, дълготрайност на мандат – това са все пълномощия, съгласно Конституционния съд, на Велико национално заседание. В съответния случай имаме понижаване на мандат. Висшият правосъден съвет няма мандат, само че членовете на съвета имат мандат. От 5 години се понижава на 4 години по плана, който е  заложено “.

Правосъдният министър Атанас Славов, който ръководи съвещанието разяснява, че не е бил сюрпризиран от рецензиите:

„ По-скоро ме изненада монолитността на мнението, че беше подкрепено съвсем единомислещо. Не е ненадейно обаче, поради цялостната история на взети решения на този Висш правосъден съвет “.

Заедно със мнението си кадровиците ще изпратят на Комисията по конституционни въпроси и протокола от днешното съвещание, с цел да могат депутатите да прочетат и причините „ за “ част от конституционните промени на единствения положителен глас през днешния ден – този на Атанаска Дишева.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР