Часът е 7 сутринта, слънцето току-що е изгряло. Почти 50

...
Часът е 7 сутринта, слънцето току-що е изгряло. Почти 50
Коментари Харесай

Как се живее в най-големия ашрам в Европа?

Часът е 7 сутринта, слънцето преди малко е изгряло. Почти 50 души са седнали върху килима в залата " Шивананда ". Тук към момента е студено, хората са се увили в бели одеяла и гледат към сцената. На нея седи Фолкер Брец, духовният водач на ашрама. Той води 30-минутната медитация, облечен в необятни светли облекла. После под съпровода на индийските принадлежности зазвучават мантри на санскрит.

Това място е " най-големият ашрам отвън Индия ", настояват уредниците. Съществува от над 30 години и е един от към 20-те центрове в Германия, които носят това име. Не съществува организация, която да сплотява ашрамите по света, нито точна формулировка за тези места.

Алтернатива на консуматорския живот " на открито "

Първоначално ашрамите са били духовни центрове на индуистката вяра, сходно на манастири, които следват избран ежедневен режим. Повечето от тях и до днес се намират в Индия. Там учители предават знанията си по нематериалност, медитация, саморефлексия, йога. За почитателите въздържанието е норма. Месото и рибата са табу, както са и алкохолът, никотинът и опиатите. Между 22 вечерта и 6 часа сутринта се пази безмълвие. 

Ашрамите целят да предложат опция на охолния западен метод на живот. И се радват на огромен интерес. В предишното се е налагало да се отиде до Индия, с цел да се отседне в ашрам. А през днешния ден просто може да посети някой от многочислените сходни духовни средища в Европа. Те могат да бъдат открити в Лондон, Португалия, планините на Тирол и в спокойното немско селце Бад Майнберг, ситуирано в Тевтобургската гора.

За отмора или в търсене на духовно извисяване

Специално проведен трансфер води пасажерите от жп гарата до ашрама, който се намира на 60 минути пешком. Пътят изцяло загражда мястото, като че ли той е обособена част от града. Ашрамът се обитава в четири големи здания на някогашна спа клиника. Самите здания са преименувани - да вземем за пример " Пирамида Чакра " и " Къща Шанти ".

В тях има стаи за медитация, манастир и магазин, в който могат да се купят благовонни пръчици или книги за себепознанието. Първите семинари стартират в 5 часа сутринта и не престават без спиране до 22 часа. Занятията са на разнообразни тематики - от индуистки ритуали през уроците по йога до ритуалното отделяне на цветя.

Огромна рисунка на божеството Кришна посреща гостите на този ашрам.Снимка: Yoga Vidya e.V.

Още по-цветни са причините на хората да дойдат тук - някои идват, с цел да релаксират, други търсят духовно странствуване, в което да опознаят себе си. Трети пък желаят да се обучат за йогаинструктури. Четириседмичният натоварен курс излиза малко под 1000 евро. В разгара на сезона това място може да побере до 1000 души, споделя представителят на ашрама. 

" Детска градина за възрастни "

Мнозина идват и скоро по-късно си потеглят. Но към 560 души живеят непрекъснато на територията на ашрама. За някои от тях даже това е главното им жилище. Ако желаете да останете продължително, изискванията са следните: против шест часа работа шест дни в седмицата получавате безвъзмездна храна и квартира. Това значи да помагате в кухнята или да чистите. Цялото начинание се финансира главно от приходите от семинарите и стратегиите за образование.

Това е като " да живееш в детска градина за възрастни ", споделя един от учителите по йога. За него това място е леговище, " където с малко помощ те подвигат на крайници, без значение какво ти се е случило в живота ", добавя той.

Йорг Мюлер завършва своето образование за йогаинструктор. В " същинския живот на открито " той е уебдизайнер. Тук хората постоянно приказват за " на открито ". Да, тук е малко като в успореден свят, споделят ти с усмивка, когато попиташ. Ашрамът желае да бъде контраст най-много на меритократичното общество - да се определяш с " нравствен растеж вместо с работа, коли и семейство ". 

Повечето хора се връщат назад към " действителния живот ", откакто прекарат известно време в ашрама. Дори неговата говорителка признава, че от време на време ѝ се желае да излезе " на открито ". " Идва миг, в който си мислиш: Искам отново да върша естествени неща ", признава тя, " като да вземем за пример да виждам футболен мач. "

***

Вижте и това видео от нашия списък:

На 93 години тя е учителка по йога в Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР