Часът е 18:25, на паркинга при метростанция Мизия в столичния

...
Часът е 18:25, на паркинга при метростанция Мизия в столичния
Коментари Харесай

Не сме расисти... засега. Момчета в черно поискаха да се премести един бежански център

Часът е 18:25, на паркинга при метростанция " Мизия " в столичния квартал " Овча Купел " са се събрали десетки хора. Те са там, с цел да изискат да се реалокира бежанският център в региона.

Минута по-късно се задава огромна група млади момчета, множеството облечени в черно и с качулки. Още преди да е заваляло. Те носят флагове и плакати и бързо се трансформират в ядрото на митинга.

Всички стартират да скандират - " Овча Купел " не желае бежанци ". Там се намира един от бежанските центрове в столицата. Само част от протестиращите обаче са от квартала.

Демонстрацията идва след от края на седмицата, в които имаше забъркани легално пребиваващи чужденци или мигранти.

Още в неделя беше проведен митинг в София, който протече под наслов " Вън мигрантите от България ".

В страната няма мощен мигрантски поток, нито съображение за безпокойствие от това, че мигрантите като цяло са рискови, стана ясно от реакцията на българските управляващи. Те приложиха данни, които го демонстрират.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разяснява другите произшествия. Той сподели, че става въпрос за обособени случаи и че броят на случаите с мигранти през последната година не се е нараснал. Министерският съвет (МС) също заяви, че няма „ невиждан мигрантски поток “.

" За цялата 2023 година закононарушенията, осъществени от задгранични жители у нас, са 287, а от български жители - 4345. За съпоставяне, 10 години по-рано, през 2013 година, съотношението е 285 към 10 221 ", написа Министерски съвет.

" Не знам кое е правилно и кое не. Но в случай че основават проблем - вън ", сподели един от протестиращите пред Свободна Европа.

Борислав Тодоров ,, също споделя, че не е от квартала и не е попадал персонално в обстановка, в която мигранти да демонстрират нападателно държание.

Тодоров е деятел на ГЕРБ. През 2023 година той беше претендент за кмет на региона от тази партия, само че загуби от претендента на ПП-ДБ.

" Ставал съм очевидец от разстояние ", споделя той. После прибавя, че настояванията на протестиращите са за вечерен час на мигрантите, повече полиция в региона, както и пренасяне на центъра.

На митинга има и хора, които живеят или учат в " Овча купел ".

" Виждала съм ги, движат се на групи ", споделя една от протестиращите. Тя също не е ставала очевидец на обстановка, в която мигранти или бежанци демонстрират нападателно държание. Това, което желае, е повече полиция в региона.

" Аз желая центърът да бъде изместен. Университетът, в който изучавам, се намира на метри от центъра, и съм имала случаи, в които съм се чувствала застрашена ", споделя друга протестираща.
 Кадър от митинга под наслов
На митинга се чуват и обидни изявления, ориентирани към ромската общественост в България.

" Не сме расисти... към този момент ", скандират протестиращите, след което стартират с " България за българите ". Чуват се единични гласове " На сапун! ", само че болшинството не подхваща това скандиране. По-късно се чува груповото " Мръсна гнусна черна паплач ".

Половин час след началото на митинга протестиращите потеглят към бежанския център и блокират придвижването по бул. " Монтевидео ".

Полицията обаче запречва всички подходи към бежанския център. Няколко млади момчета на забележима възраст под 18 години вършат проект по какъв начин да стигнат до такава степен все пак. " Ще слагаме ли маските ", пита един от тях.

Протестиращите потеглят по бул. " Монтевидео " в опит да се приближат към бежанския център. Но всички завои наляво до края на булеварда се оказват блокирани.

Протестите бяха провокирани от Два от тях се случиха на столичния бул. „ Витоша “ . При единия по думите на Калин Стоянов става въпрос за сборичкване сред българи и бежанци. Той сподели, че те са се познавали и спорът им е бил от персонален темперамент.
 Кадър от митинга под наслов
Ден по-късно на същия бул. 16-годишно момче с престъпно минало атакува няколко английски жители. Според полицията претекстът е обир.

Отделно от това, само че на същия ден, породи спор в центъра за мигранти в " Овча купел “.

След тези три случая бяха арестувани общо над 100 души в София. Същевременно Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и жандармерията оповестиха, че засилено полицейско наличие в центъра на София и в квартала.

В понеделник вътрешният министър Калин Стоянов сподели, че през последната година няма увеличение на броя на случаите с мигранти.

Въпреки това водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски желаеха да бъде повишен потенциалът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки.

Темата с мигрантите в България беше повдигната през последните месеци от редица партии и организации. Това се случи, откакто страната. Едно от изискванията за това беше България да съблюдава прецизно Дъблинското съглашение . Според него мигрантите могат да търсят леговище единствено в страната, в която са били регистрирани в началото. Тъй като бежанците нормално влизат в Европейски Съюз по наземен път, България е неведнъж точно страна на първичната регистрация.

Това значи че в случай че те са били регистрирани първо в България, другите страни членки могат да ги връщат назад, спазвайки регламента.

Това докара до внушения от страна на " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация и други, че България ще бъде " залята " от мигранти. Във вторник председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева заяви, че през 2023 година в България са върнати 590 мигранти.

Правителството няколко пъти сподели, че става дума за
 Обяснено. Защо няма да дойдат  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР