Час и половина спориха съветниците на днешното заседание на СОС

...
Час и половина спориха съветниците на днешното заседание на СОС
Коментари Харесай

Кметицата на Красно село не успя да спре продажбата на общински жилища в района -

Час и половина спориха съветниците на днешното съвещание на СОС за продажбата на 1492 общински жилища на наемателите им, които са живели в тях най-малко 5 години или са настанени в тях като притежатели на лихвоточки и са си плащали наема постоянно. 

Апартаментите са препоръчани за включване в листата за продажба от 22 районни кмета. Кметицата на Красно село Росина Станиславова обаче изиска да се извадят всички 34 общински жилища в региона, тъй като те са препоръчани от нейния предходник още през 2018 година, а в този момент не всички настанени в тях дават отговор на нужните условия.  

Това е ваша несвършена работа, в случай че има непозволено настанени наематели, репликира Прошко Прошков

Общински съветници от " Демократична България ", самостоятелните им сътрудници Борис Бонев и Методи Лалов се оповестиха срещу продажбата на общински жилища и обявиха, че тя не е обществена полтика и не трябва да се прави. 

Яна Тодоранова даде образец с общинско жилище в нейния квартал, който бил един от южните и престижни, което преди няколко месеца било продадено за 43 000 лева " Откъде нуждаещ се, ще има 43 000 лева да го купи, а в този момент с новите цени - да кажем 90 000 лева? Това е продажба в жанр подарък. Няма реформи, няма обществен детайл, няма логичност. Какво ще вършим, в случай че се окаже, че един прочут тв водещ си е купил неотдавна общинско жилище като нуждаещ се? ", попита тя. 

Председателят на СОС Георги Георгиев добави, че с този отчет ще се решат проблемите на 1500 семейства. 

Нова разпоредба, в която категорично да се забрани продажбата на общински жилища, изиска независимият Борис Бонев от " Спаси София ". 

Сега броят на общинските жилища е към 9000. Групата на БСП обаче ще поддържа този отчет, тъй като има хора, които са наематели, които години наред са стопанисвали тези жилища и са вложили в поправки. Не може, тъй като сме чули, че има подставени лица, да кажем на тези хора: ами, няма да си купите жилищата. Ще подкрепим отчета, само че настояваме за изготвяне на цялостна политика в тази сфера, за строителство и за придобиване на нови жилища от общината ", изясни шефът на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков. 

Докладът планува 30% от постъпленията от продажби на общинските жилища да се дават на районните администрации, на чиято територия се намират, за финансиране на построяването, за основен и настоящ ремонт на обществената и техническа инфраструктура на региона. По предложение на зам.-председателя на СОС Милка Христова от Българска социалистическа партия се добави, че с изключение на за обществена и техническа инфраструктура, постъпленията ще отиват и за ремонт на общинските жилища в дадения регион. По предложение на Христова бе прибавен и период, в който регионите да получават тези средства - в края на всяко тримесечие. 

Според кмета на " Люлин " Милко Младенов обаче в неговия регион плануваните за продажба са остарели панелни жилища.  " Всички те са за сериозен ремонт, който общината, а не наемателят би трябвало да заплати. Става дума за около 3000 - 4000 лева на жилище, т.е. единствено за регион " Люлин " са нужни 6-7 млн. лева Столична община ще предостави ли такива средства ", изясни Младенов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подсети, че районните кметове са пряко избрани от хората и носят отговорност, а в отчета са единствено техни оферти. И изясни, че че отчетът се бави от 2018 година, с цел да се промени методологията и да се покачат цените на общинските жилища. 

Искането на Станиславова бе отхвърлено от общинските съветници, по време на дебатите тя съобщи, че е участвала на финансова комисия при разглеждането на отчета за продажбата, след това обаче се оказа, че не е, тъй като се е объркала. 

Хубаво е след над 2 година да започнете да разпознавате комисиите на СОС, репликира я шефът на ФК Стефан Марков.  А Зафир Зарков от ГЕРБ я упрекна, че разиграва следващ цирк. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР