Чарлз Трети ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон

...
Чарлз Трети ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон
Коментари Харесай

Церемонията на Чарлз: Кейти Пери, Лайънъл Ричи, Андреа Бочели и златна каляска

Чарлз Трети ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май на гала, основаваща се на обичаи, датиращи отпреди 1000 години. Но евентуално по-скромна и по-малко екстравагантна като тази на починалата му майка Елизабет Втора.

Кейти Пери, Лайънъл Ричи и Андреа Бочели ще бъдат хедлайнери на концерта в чест на събитието, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на Би Би Си.

За случая се събира и момчешката тайфа " Тейк Дет "  без Роби Уилямс. 

„ Концертът ще отпразнува нова глава в историята на нацията, с тематиките за любовта, уважението и оптимизма ", се споделя в известието на Би Би Си, която ще излъчи събитието.

Концертът ще включва и хорови осъществявания на разнообразни любителски обединения.
Големи английски звезди отхвърлиха, принц Хари ще участва
Обявената стратегия на концерта удостоверява по-ранни известия за отвод от присъединяване на огромните английски звезди - Елтън Джон, Ед Шийран, Хари Стайлс и други

Все отново по-малкият наследник на краля - принц Хари, ще участва на коронацията, само че брачната половинка му Меган ще остане в Калифорния с децата им, заяви преди ден представител на Бъкингамския замък, представен от международните информационни организации.

Подготовката за събитието беше засенчена през последните месеци от разобличаващите разкрития на Хари за краля, за по-големия му брат принц Уилям и за други кралски особи, които се появиха в записките на принца, в документален филм на „ Нетфликс “ и в поредност от телевизионни изявленията, напомня Българска телеграфна агенция.
Церемонията - по-малко екстравагантна
Крал Чарлз ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство за коронацията си, съкращавайки маршрута на шествието, което следва майка му през 1953 година, защото се стреми към по-скромно събитие, включващо някои съвременни линии, оповестяват международните информационни организации, базирайки се на Бъкингамския замък. 

По-скромната церемонията на 6 май въпреки всичко ще бъде пропита от антични обичаи и ще бъде окичена с кралски регалии. Тя обаче ще включва и лично емоджи по поръчка, отразяващ първата английска коронация в ерата на обществените мрежи. 

Преди 70 години коронацията на кралица Елизабет Втора е първата, излъчена по малкия екран.

В прорез с традицията Чарлз и кралицата консорт Камила ще излязат от Бъкингамския замък в теглената от коне позлатена черна държавна колесница, направена за диамантения празник на трона на кралица Елизабет Втора. Превозното средство разполага с отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще обезпечи по-удобно пътешестване на Чарлз от това на майка му за възкачването й на трона.

Маршрутът от 2 километра е малко по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската черква. Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, около площад " Трафалгар " и статуята на Чарлз Първи - монархът, обезглавен през 1649 година, около постройката на Парламента, преди да дойде за религиозната работа в 11 часа сутринта.

Макар и да желае да покаже, че монархията към момента е настояща в модерна, мултикултурна Англия, Чарлз разгласи проектите си да ограничи институцията. Очаква се коронацията да отрази това с по-кратка и не толкоз екстравагантна гала спрямо тричасовата работа, с която е коронясана Елизабет Втора. 

И въпреки всичко огромна част от скъпите кралски регалии, употребявани от епохи, ще бъдат част от коронацията както на Чарлз, по този начин и на Камила, в това число пет алегорични меча, два скиптъра и пръстен на суверена със сапфир и рубинен кръст, инкрустиран с диаманти.

Камила, която ще носи короната на кралица Мария, ще държи противоречив жезъл, направен от слонова кост. Във Англия има съвсем цялостна възбрана за търговия с артикули от слонова кост, а престолонаследникът принц Уилям води акция против противозаконния трафик на части от животни.

По време на тържествената гала, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, Чарлз ще бъде коронясан за крал с короната на Свети Едуард - централен детайл от Скъпоценностите на короната, обсъждани от милиони хора всяка година в Лондонската кула (Тауър).

Короната, която е въодушевила емоджито за коронацията, е с рамка от солидно злато с почти тегло 2,2 кг, обсипана е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, и има лилава кадифена шапка и лента от хермелин. Короната, носена от Елизабет по време на коронацията й, в този момент е модифицирана за сина й Чарлз.

Това не е първият път, в който се основават емотикони по сходен мотив. През юни предходната година по случай платинения празник на кралица Елизабет Втора в Туитър се появи емотиконът на корги - обичаната порода кучета на Нейно Величество.

В края на церемонията Чарлз ще смени короната на Свети Едуард с по-леката императорска държавна корона за шествието назад към двореца.

За разлика от маршрута от 8 километра, по който Елизабет и брачният партньор ѝ принц Филип обикалят Лондон през 1953 година, Чарлз и Камила ще се върнат по пътя, по който са пристигнали, само че в 260-годишна колесница, употребена при всяка коронация след Уилям Четвърти през 1831 година
И златна колесница
Златната държавна колесница, която е дълга 7 метра, висока е 3,6 метра, тежи 4000 кг и е теглена от осем коня, е известна с прословутото си " жестоко " пътешестване.

Елизабет го разказва като " извънредно ", кралица Виктория се оплаква от " изтощителното му люлеене ", а Уилям Четвърти, прочут като Краля на моряците, споделя, че возенето с тази колесница е като " да си на борда на транспортен съд, който се мята в бурно море ". 

Позлатената карета е толкоз тежка, че може да се движи единствено с пешеходна скорост. Това би трябвало да обезпечи повече време за хората по маршрута, с цел да видят новокоронованите крал и кралица.

Парад от войскови елементи ще поздрави краля и кралицата в градините на Бъкингамския замък, последвани от трикратни приветствия от  военнослужещите.

Коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май, събота, ще бъде придружена от тридневни тържества. След съботната гала британците са поканени в неделя да се съберат на обичайните квартални пикници. Понеделникът е празничен ден, като от Двореца приканват жителите да вземат участие в публични действия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР