Chandrayaan-3: Индийската космическа агенция Isro казва, че все още няма сигнал от лунния спускаем апарат

...
Индийската космическа агенция Isro казва, че се опитва да се
Коментари Харесай

Индийската космическа агенция Isro казва, че се опитва да се свърже със своя лунен спускаем апарат и марсоход като нов лунен денят започва, но досега не е получил никакви сигнали.

Спускаемият модул, носещ марсохода в корема си, кацна близо до слабо проучения южен полюс на Луната през Август.

Те прекараха две седмици в събиране на данни и изображения, след което бяха поставени в „режим на заспиване“ при падането на лунната нощ.

Isro се надяваше, че батериите ще се презаредят и модулите ще се събудят отново, когато слънцето изгрее около 22 септември.

Но е възможно екстремният студ през лунната нощ да е повредил батериите.

В петък Isro публикува в X (бивш Twitter), че „усилията за установяване на комуникация със спускаемия модул Vikram и марсохода Pragyaan ще продължат“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Индия влезе в историята със своята мисия Chandrayaan-3, когато стана първата страна, която успешно приземи космически кораб близо до южния полюс на Луната.

Също така се присъедини към елитен клуб от държави, постигнали меко кацане на Луната, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

Кацането беше внимателно планирано да съвпадне с началото на лунния ден, така че Викрам и Прагян да имат две седмици слънчева светлина за работа. Един ден на Луната се равнява на малко повече от четири седмици на Земята, като денят и нощта продължават около 14 дни.

Колко важни са откритията на индийската мисия на Луната? Индия извършва историческо кацане близо до южния полюс на Луната

Космическата агенция предоставя редовни актуализации за своите движения и открития и споделя изображения, направени от тях.

Докато ги слагаше да спят, Исро каза, че и двамата са изпълнили всичките си задачи, но изрази надежда, че ще се събудят отново в началото на следващия лунен ден .

Експертите цитираха примера на китайския спускаем апарат Chang'e4 и марсоход Yutu2, които наистина се събуждаха няколко пъти с изгрева.

Но бившият шеф на Isro AS Киран Кумар каза пред BBC, че това не е даденост, тъй като нощните температури близо до южния полюс на Луната рутинно падат до -200C до -250C (-328F до -418F) и батериите не са проектирани да работят или да се съхраняват при такива екстремни температури.

Исро се опита да смекчи очакванията, като каза, че ако Викрам и Прагян не се събудят, те ще останат на Луната „като лунен посланик на Индия“.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР