Чалготеките и баровете се оказаха най-мили на българския министър-председател. Не

...
Чалготеките и баровете се оказаха най-мили на българския министър-председател. Не
Коментари Харесай

С дедесарски шут Борисов си вкара автогол

Чалготеките и питейните заведения се оказаха най-мили на българския министър-председател. Не хлябът, не учебниците или медикаментите - заведенията първи заслужиха понижаване на Данък добавена стойност. Бойко Борисов персонално даде обещание на ресторантьорите да смъкна ставката от 20% на 9%. С всеизвестен шут център-нападателят на държавното управление простреля личната си врата. Дали го осъзнава?

Ресторантьорите от години си играят на котка и мишка с данъчните инспектори. Този сектор е абониран за челните редици на  сивата стопанска система у нас. Публична загадка е, че там крепко крият обороти и налози, заплати и осигуровки. Пазарлъкът сред водачите на браншовата организация и държавното управление в последните дни бе потресаващ - вие ни свалете налога, а ние ще станем по-бели и положителни, обещаха представителите на заведенията. Всъщност тъкмо това е най-перверзното в тази ситуация - вместо данъчните да глобяват укриващите налози, нарушителите се награждават с понижаване на Данък добавена стойност.

Размерът на данъчната ставка в този момент е последният проблем на ресторантите и питейните заведения (корона рецесията прочее е единствено предлог, те напираха за понижен Данък добавена стойност и преди нея). Броят на клиентите и опазването на здравето им са предизвикването сега. Народът няма да хукне всеобщо да яде и пие по заведения - само тъй като ДДС е паднал от 20 на 9%. Който не е ходил преди, няма да върви и в този момент.  

Цените няма да паднат, в случай че ще Данък добавена стойност да стане и нула. Ресторантьорите бяха безочливо откровени - вие се радвайте, че няма да подвигаме цените, само че пък ще качим заплатите... Ако ни се вижда скъпо по заведенията, те ще ни кажат - има инфлация, цените на храните са нагоре, натрупат се разноски за стерилизация, поради свалянето на ставката трябва да пренастройват касовите си апарати и фискалните софтуери. 

И Борисов ги послуша, нищо че най-верните му финансисти му споделиха, че ще е груба неточност да вбие чеп в Данък добавена стойност системата. 

Като се сговори с ресторантьорите,  " голмайсторът "  пренебрегна другите браншове, които страдат от рецесията.

 

Унизи финансовия си министър,

 

който не ще и да чуе и за понижени ставки. Свари паството си от ГЕРБ изцяло импровизирано за данъчната гражданска война. Подсече откъм гърба коалиционите си сътрудници, които към този момент имат импортиран план за по-нисък Данък добавена стойност за заведенията. Разочарова всички български жители, които наивно имат вяра, че намаляването на данъчни ставки води до рухване на цени, и се надяват някой да смъкна Данък добавена стойност за млякото, медикаментите и памперсите. И отприщи опасна верижна реакция от данъчни щения, която заплашва и без друго пресъхващите бюджетни доходи. 

В момента политическото наддаване тече като на селска женитба. Аз давам 9% Данък добавена стойност на кръчмите, рече Борисов. ДПС смъква Данък добавена стойност на бебешките артикули, подвигнаха мизата Йордан Цонев и Пеевски. БСП от дълго време желае нисък ДДС за храните, тропат с крайник Нинова и депутатите й. Ние първи внесохме законопроект за понижаване на налога в корона рецесията, сърдят се патриотите. 

Със свои Данък добавена стойност нововъведения ще се включат и други партии. Политическият аукцион е единствено началото. Сега всякакви класи, браншове и обществени групи ще надигнат глас. Георги Кадиев, някогашен зам.-министър на финансите, към този момент го разказа:  " Отвориш ли вратата за едни, идват и други, и с цялостно право. Очаквайте майки за детски артикули, заболели за медикаменти, небогати за храни, публицисти за вестници, културтрегери за културни събития, и още, и още. Ако такива ще са ограниченията, по-добре без никакви ограничения. Намалена ставка Данък добавена стойност за заведения за хранене е откровена нелепост. Ако има нещо свястно в данъчната ни система, това е идентичната ставка и равнопоставеност. Опазихме равната ставка години наред, очевидно през днешния ден лобизмът надви ".

И бившият царски министър Николай Василев разяснява хазартния ход:

 

" Задават се безпорядък, солидни злоупотреби,

 

голям проблем за страната, Борисов отвори кутията на Пандора ".

Василев даде образец от персонален опит: " Навремето като бях министър на стопанската система, имаше различни митнически ставки -  примерно пилешките бутчета бяха с висока ставка, пък пилешките кожички - с ниска. Оказа се, че на хартия над 90% от вноса е на кожички, пък всички ядем бутчета, нали по този начин? Тоест всеобщо се злоупотребява и страната не може да му хване края ". 

Всъщност в случай че ще се понижава данъкът, то би трябвало да е за всички артикули. Така ще се подтиква потреблението и... ще се понижат кражбите. Защото обществена загадка е, че най-вече се краде тъкмо от Данък добавена стойност.

Но Борисов не слуша експертни отзиви. На срещата с ресторантьорите по данъчните въпроси участваха не Горанов и Менда Стоянова, а социалния министър Деница Сачева и председателката на здравната комисия в Народно събрание доктор Дариткова. Двете дами неудобно кимаха, докато се " ковеше " решението да се понижи Данък добавена стойност за заведенията и " развлекателния бранш " - без да е ясно какво е това. 

Борисов не скри, че работи без да пита. Че финансовият му министър и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са твърдо срещу. " Решението е политическо, против нас стоят партии, които желаят освен това Данък добавена стойност да падне ", отсече министър председателят. Това е " хитър маньовър "  - в случай че някой ще смъква Данък добавена стойност, това ще е персонално той, дори да е с цената на автогол. Иначе Българска социалистическа партия и другите ще си пишат червени точки, а догодина идат избори.

Посланието на Борисов е извратено. Той без срам споделя, че е готов да руши бюджета и данъчната система, тъй като би трябвало да надцака популизма на политическите противници. Удивително е с каква лекота този човек трансформира във фарс съществено неща като налозите. 

 

Бюджетната лампа свети все по-червено

 

Борисов загатна, че с намаляването на Данък добавена стойност за заведенията хазната ще се лиши от 150 млн. лева Разчитал на изсветляване на сектора? Пълна нелепост, всеки знае, че в криза фирмите " посивяват " непредпазливо, с цел да оцелеят. Ако ръководещите правят отстъпка и за други артикули, дупката ще стане още по-голяма и въобще не е ясно от кое място ще се вземат пари за оцеляване в рецесията, която няма подозрение, че ще се задълбочава. 

При този процес най-логичното нещо е министърът на финансите да подаде оставка - очевидно никой няма желание да извършва показания от него държавен бюджет. Той обаче не дава сходни признаци. Може пък да се надява на обичайния сюжет - След като министър председателят безгрижно заби дедесарски шут в личната си врата, да последва разколебаване и  отстъпление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР