Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа на първо четене

...
Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетната комисия разглежда на първо четене финансовата рамка за догодина

Бюджетната комисия в Народното събрание ще прегледа на първо четене бюджетът за 2024 година. В него е написан недостиг на начислена основа от три на 100, при растеж на стопанската система от 3,2%. Заложена е средногодишна инфлация 4,8 %. Това е план на бюджета, който беше съществено изменен след първичното предложение. Въпреки това през вчерашния ден президентът Румен Радев съобщи готовност да наложи несъгласие, в случай че Народното събрание не „ озапти “ финансовия министър. Финансовият министър Асен Василев предизвести, че с несъгласие Радев заплашва страната да влезе в новата година без постоянен бюджет.
Прочетете още
Капиталовата стратегия и приходната част бяха понижени с два милиарда лв.. Това се случи, откакто ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи желаеха корекции, с цел да поддържат бюджета за следващата година. Намален е и оптималният размер на новия държавен дълг, който може да се поеме.

Ако президентът наложи несъгласие върху бюджета и се възползва от цялостния законов период, страната в действителност може да влезе в новата година без постоянно гласувана финансова рамка. Принципно това се случва от няколко години, само че в условия на гласуван от Народното събрание „ удължителен закон “, какъвто сега не се приготвя поради работата по постоянен бюджет и желанието той да бъде признат в период – до края на годината, надлежно – обнародван в „ Държавен вестник “, тъй че да влезе в действие от 1 януари.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР