,,Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България

...
,,Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България
Коментари Харесай

Асен Василев: Голямата крайна цел е да влезем е еврозоната от 1 януари 2025-а

,,Бюджетите са разчетени при разпоредбите, които да разрешат на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.``, съобщи финансовият министър Асен Василев след края на Националния тристранен съвет за съдействие, на който беше разискван Бюджет 2024.

Той изрази вяра „ за Коледа към този момент да имаме признати бюджети, тъй че да имаме и прогнозируемост на рамката за следващата година ".

„ След извършения народен съвет имаше редица забележки, които бяха направени по законопроекта. Част от тях би трябвало да бъдат разисквани от Министерски съвет, след което планираме в петък да се организира изключително съвещание, на което да бъдат признати окончателните разновидности на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание ", сподели Василев.

Предвиденият недостиг е 3%, което дава отговор на Маастрихтските критерии, което разрешава на България да се впише в критериите, нужни за влизане в еврозоната, сподели Василев.

Очакваме междинната безработица да е към 4%, а към края на интервала да е 3,9%, добави министърът на финансите.

Минималната заплата следващата година ще е 933 лв., а оптималният застрахователен приход 3400 лева

Министър Василев напомни, че в главните параметри на бюджета са залегнали нараствания на минималната работна заплата и на оптималния застрахователен приход. Очакваме растеж на възнагражденията в стопанската система, включително и в частния бранш, с към 11% следващата година, сподели още той.

„ По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не реализира единомислеща поддръжка за плана на Закона за бюджета на ДОО за следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска самодейност се въздържат от поддръжка. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара кардинално поддържат, КНСБ и КТ „ Подкрепа " не поддържат под изискване ", съобщи вицепремиерът Мария Габриел.

„ По точка 3 от дневния ред – обществените сътрудници не реализираха единомислещо решение за плана на Закона за бюджета на Република България ", добави тя.

По думите ѝ БСК, КРИБ и КТ „ Подкрепа " се въздържат, АИКБ и ССИ не поддържат, а БТПП и КНСБ кардинално поддържат плана с редица забележки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР