Бюджетът за култура е орязан с 35 млн. лева. Явно

...
Бюджетът за култура е орязан с 35 млн. лева. Явно
Коментари Харесай

Тома Биков: Искат да унищожат културата, бюджетът е орязан с 35 млн.

„ Бюджетът за просвета е орязан с 35 млн. лв.. Явно тези пари, които са доста за културата и пренебрежимо малко за целия бюджет, чийто недостиг е 12 милиарда лв., са опит за редуциране на разноските. “ Това се споделя в разбор на депутата от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

„ Аз настоявам, че през последните две години има скрит план против българската просвета. Той цели първо да унищожи Министерството на културата, а по-късно и целия бранш. Нямам друго пояснение за отношението към тази сфера, която стои в основата на актуалната ни еднаквост. Първо административният потенциал на министерството, който така и така не беше висок, се унищожаваше от двама некомпетентни министри в лицето на Велислав Минеков и Атанас Атанасов “, акцентира Биков и добави: За 2022 година беше препоръчан по-висок бюджет за просвета, само че с ангажимента, че нарастването отива за финансови разноски. При невисок административен потенциал, още освен това „ нарастване “ беше ясно, че то в края на годината ще бъде върнато назад на финансовия министър. И се случи тъкмо по този начин.

Според него „ в този момент финансовият министър очевидно е аргументирала това орязване от 10 % с предходното неусвояване. Много е хитро това! Невероятна тактика!. „ Сега имаме съответен министър в лицето на Найден Тодоров, само че пък му орязваме парите. Аз знам по какъв начин тези 35 милиона могат да бъдат усвоени от министерството. Предполагам, че го знаят и финансовият и културният министър. Отговорът е - като бъдат планувани за увеличение на административния потенциал и увеличение на приходите на работещите в бранша “, написа още Тома Биков.

„ Знаете ли, че през последните 2 години, в които имаше галопираща инфлация, приходите в културния бранш не са увеличени с нито един лев? И естествено, тези които работят там си потеглят. А в този момент ще им орежем и 35 милиона. Те ще бъдат взети от театралните изкуства, които освен, че няма да получат нарастване на стандартите, само че и може би ще би трябвало да ги понижат. Това значи, че бюджетът за просвета освен пада внезапно като % от Брутният вътрешен продукт, само че и пада номинално във времена на инфлация и повишен Брутният вътрешен продукт. Ако това предложение влезе в Народното събрание, аз ще гласоподавам срещу него, само че и ще дам всичко от себе си, да не бъде признато. Изобщо не ме интересува от къде финансовият министър ще откри тези 35 милиона, които би трябвало да върне на културата. Да ги вземе от всеки различен бранш, само че не и от културата и образованието. Последното не е орязано номинално, само че пада като % от Брутният вътрешен продукт. Самият факт на предлагането за тези съкращения на разноските, е безнадежден. Наистина е безнадежден! “, се споделя още в позицията на Тома Биков.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР