Бюджетът за 2019 г. на правителството е представен като най-амбициозният

...
Бюджетът за 2019 г. на правителството е представен като най-амбициозният
Коментари Харесай

БСП: Бюджетът за 2019 г. с едната ръка взима, с другата - дава

Бюджетът за 2019 година на държавното управление е показан като най-амбициозният за годините на прехода, с доста мощна обществена устременост, единствено че той наподобява с едната ръка взел от хората, с другата - дал. Това разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията.

Тя уточни, че от увеличена данъчно-осигурителна тежест за всеки българин се чака следващата година да влязат сред 1,5 милиарда и 2 милиарда лв. повече. Взимат от хората през налози, осигуровки, акцизи, с цел да показват същите средства като доста сериозна обществена политика, разяснява Нинова.

В същото време ръководителят на Българска социалистическа партия означи, че е поскъпнала водата, ВиК, пощенските, хотелските услуги, горивата. Увеличени са и цените на превоза с 8,2 %. Повиши се цената на природния газ, парното и тока. В резултат на това има нарастване при храните - на хляба с съвсем 25 %, уточни тя. Нинова добави, че следващата година се планува увеличение на оптималния застрахователен предел, увеличение на налога на старите коли, отпадане на облекчението за второ жилище, увеличение на осигуровките на земеделските производители, още веднъж нарастване на акциза на бездимните цигари, заложени са тол-такса и електронна винетка.

Според водача на Българска социалистическа партия двете най-уязвими групи - младежите и децата от една страна и пенсионерите от друга, са най-тежко наранени от този бюджет и с нищо не им се оказва помощ. Тя означи, че към 12 обществени заплащания, засягащи млади фамилии, майки и деца, въобще не получават никакво нарастване през 2019 година Сред тях тя изброи компенсацията за развъждане на малко дете, месечните помощи за деца, еднократната помощ при бременност и раждане.

Нинова сложи въпроса за какво пенсиите се усилват единствено по швейцарското предписание с 5 % и то от 1 юли, а заплатите на заетите в бюджетния бранш се усилват с 10 % от 1 януари.

Хвалбите за най-амбициозния и най-социален бюджет на прехода не дават отговор на действителните цифри, обстоятелства и на по-сериозен разбор, разяснява Нинова. По думите й това не е правене на политика, това е кърпене на парче и задръстване на дупки.

Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия по традиция е подготвила различен бюджет за следващата година, който идващия понеделник ще бъде подложен на необятно публично разискване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР