Бюджетът на Велкова е базисен, който отразява политики от миналото,

...
Бюджетът на Велкова е базисен, който отразява политики от миналото,
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Орязването на капиталовите разходи е голяма грешка

Бюджетът на Велкова е базисен, който отразява политики от предишното, а на нас ни трябват от бъдещето. Трябва да се орежат разноски без да навредим на развиването на стопанската система. Трябва ни нов бюджет с нови политики. Акцентът би трябвало да е увеличение на приходите. 1400 лв. би трябвало на човек, с цел да живее, а 427 лв. е минималната пенсия. Това сподели в ефира на Нова тв икономистът Мика Зайкова.

По думите ѝ ГЕРБ и Политическа партия би трябвало да помислят дали не са доста министерствата. " България е страна с 92% дребни и междинни компании.

Тотално орязване на финансовите разноски е надълбоко неправилна тенденция, нужни са ни вложения. Може би би трябвало малко да се редуцират, само че никой не си дава сметка,че сме похарчили единствено 100 млн. по ПВУ, останалите разпиляхме. 13 милиарда по Плана и 10 милиарда по европрограми можем да похарчим за нововъведения ", съобщи тя. 

Икономистът от БСК доктор Щерю Ножаров от своя страна счита, че програмното бюджетиране би трябвало да се вкара като наложително.

" Там имаме цели на всяка функционалност и действия и знаци за осъществяването им. Ако се извършват, това е съображение за нарастване на щати и заплати. Веднага ще бъде съкратена 25% от администрацията и елементарно ще лъснат всички неефективни разноски.

Приходите в бюджета са реалистични, както и икономическия напредък от 1,8%. А може да е и малко по-малко ", разяснява той.

Според него 1 милиарда спомагателни доходи по отношение на предходната година е реалистично, само че несъмнено ще са по-малко. " По-вероятно заложеният напредък да е сред 1,4% и 1,6%. Общините няма да устоят до края на годината с миналогодишния бюджет.

Средната заплата в обществения бранш е по-висока с към 200 лв. от тази в държавния. Те би трябвало да се замразят.

Дупката от 12 милиарда няма по какъв начин да се свие до 3% бюджетен недостиг, единственият вид е посредством заеми и пипане на фискалния запас. До 4,2%-4% най-много може да се свие ", предвижда Ножаров. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР