Бюджетът на Столичната община за 2018 г. е 1, 433

...
Бюджетът на Столичната община за 2018 г. е 1, 433
Коментари Харесай

​Йорданка Фандъкова: Близо 1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2018 г.

Бюджетът на Столичната община за 2018 година е 1, 433 милиарда лв., сподели на конференция през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа пред публицисти проектобюджета на общината за идната година.
Това е със 104,868 милиона лв. повече от 2017 година Заложени са близо 654 милиона лв. лични доходи, което е с 30.4 млн. лв. повече от 2017 година Тенденцията е на непрекъснат растеж на личните доходи, разяснява Фандъкова.

София
 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Планираните доходи от локални налози са 306,6 милиона лв., което е с 13 милиона лв. повече от предходната година, а неданъчните - 347,3 милиона лв., което е нарастване със 17,3 милиона лв.. Собствените доходи от главния налог - за недвижимите парцели, са 103 милиона лв., а от такса боклук, с която се финансира напълно почистването и третирането на отпадъците - 200 млн. лв.. Средствата, които са заложени в капиталовата стратегия, са съвсем половин милиард - 494,988 млн. лева Източниците са разнообразни, само че най-голямата част - 383,613 млн. лв., е от предпазени планове за европейско финансиране.

Най-големият обект за идната година е строителството на третия лъч на метрото. 327,383 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018 година в построяването на първите 12 станции от третия лъч. 103,675 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкции на улици и булеварди, създаване и ремонт на улиците в кварталите, цялостни поправки на трамвайни трасета и мостови уреди. За строителство и главен ремонт на базовата инфраструктура са планувани 15,056 милиона лв..Предвижда се дотъкмяване на разширението на бул. " Тодор Каблешков " от бул. " Бъкстон " до бул. " Цар Борис Трети ". Планира се да стартира построяването на южното платно на бул. " Тодор Каблешков " от бул. " България " до ул. " Костенски водопад ", където парцелите са отчуждени.

Ще стартира и първият стадий от построяването на Източната дъга от бул. " Ботевградско шосе " до ССТ. Планира се да стартира ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " и пл. " Славейков ", като са заложени 13,381 милиона лв. за това. Предвижда се замяна на настилките, засаждане на дървета, стартиране на фонтана, съвременни места за продажба на книги, изясни Фандъкова. За напълно ново трамвайно трасе по ул. " Граф Игнатиев ", което ще бъде изпълнено и по нова технология, са планувани 6,357 милиона лв.. Продължава ремонтът на мостови уреди. За това са планувани 4 милиона лв..

За 2018 година е планувана цялостна реорганизация на трамвайното трасе по бул. " Цар Борис Трети ". Ще бъде реконструирано и трасето по ул. " Каменоделска " и ще бъде завършен секторът от бул. " България ". Общата сума за реорганизация на трамваен път през идната година е 37,516 милиона лв.. Малко над 35 милиона лв. са планувани за закупуване на нови трамваи. Планира се да има 142 нови рейса на природен газ и 20 електробуса. Поръчката за 120 от рейсовете към този момент тече, а поръчката за електробусите също е на финала. Предстои оповестяване на поръчката за още 22 рейса на природен газ, посочи Фандъкова. Тя изясни, че вложенията в метрото, електротранспорта, в нови рейсове са ориентирани към възстановяване на качеството на въздуха в София.

За поддръжка, създаване и ремонт на кварталните улици са заложени малко над 37 милиона лв., а за улично осветяване - 6 милиона лв.. Малко над 32 милиона лв. се възнамеряват за строителство, съществени поправки и енергийна успеваемост на детски градини и учебни заведения. През 2018 година ще стартира строителството на първата детска градина в кв. " Манастирски ливади - изток " и първата за кв. " Кръстова вада ". Започва строителството на детска градина в Курило. Над 11 милиона лв. са планувани за възобновяване на паркове и градини, като в проектите е реорганизация на Западен парк. Столичната община ще продължи да влага и в зоопарка - към милион и половина са планувани са реорганизация и уголемение на клетките на приматите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР