Бюджетът на София за 2021 г. днес бе актуализиран с

...
Бюджетът на София за 2021 г. днес бе актуализиран с
Коментари Харесай

Бюджетът на София бе актуализиран с 3 млн.лева заради първия сняг

Бюджетът на София за 2021 година през днешния ден бе обновен с 6.6 млн.лева, като една от аргументите е датата, на която заваля първия сняг в София - 30 ноември. Ако беше на идващия ден, 1 декември, разноските на почистващите компании щяха да се платят през януари с бюджета за идната година. Такава била контрактуваната формула с компаниите - фактурите за разноските им да се изплащат идващия месец.

Парите за чистенето след снеговалежа на 30 ноември би трябвало да се дадат през декември. " Наистина като заваля тогава, знам от предходната година, че фактурите на фирмите-изпълнители идват сред 17 и 20 декември ", разясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева пред комисията по бюджет и финанси на 14 декември.

Проблемът в този момент породи от обстоятелството, че още на 30 септември. Това стана ясно от доклада по план-сметката за деветмесечието, показан от Билева. Надеждата на общинарите била първият сняг да завали след 1 декември и тогава ще се разплатят с новия бюджет за 2022 година

" Откакто съм в общината извънредно доста внимавам по кое време ще завали снегът, тъй като като завали през ноември, плащаме през декември. За страдание, заваля на 30 ноември ", показа зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той е на този пост от 2011 година

От плануваните за тази година общо 26.3 млн. лева За зимно разчистване до края на септември към този момент са били изразходвани 25.1 млн. лева (95.4%). От тези средства за улиците на София са били планувани 17 млн.лева, от които са изхарчени 16.43 млн.лв. или 96.6%.

Само два дни след първия сняг, на 2 декември, Билева и Столичният инспекторат с шеф Ивайло Иванов, някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи, са изпратили писма до Столичния общински съвет за разпределяне на спомагателни пари, " заради дефицит на средства за разплащане по подписаните контракти за почистването на града ". В настояването се отбелязва, че разноските били увеличени поради повишените условия за ограничение на епидемията от COVID-19.

На сесията на СОС през днешния ден беше гласувано да им се провиснал 3.116 млн.лева. С толкоз се покачва бюджета на София като тези пари идват от възобновени средства на общината от Министерството на околната среда и водите.

С още 3.5 млн.лева се усилва бюджета на общината за подкрепяне на градския превоз. Тези спомагателни милиони се обезпечават от доста положителната събираемост на локалните налози до 30 ноември - 99.7%. Повишен е и приходът от налога за възмездно придобиване на имущество и дарения - 188 млн.лева, което е с 59 млн.лева повече от предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР