Бюджетът на Пловдив, който в последните 30 години нито веднъж

...
Бюджетът на Пловдив, който в последните 30 години нито веднъж
Коментари Харесай

Бюджетът на Пловдив олекна с над 800 000 лева заради облекче...

Бюджетът на Пловдив, който в последните 30 години нито един път не е блестял с парични остатъци, изгуби над 800 000 лв. от облекченията на бизнеса за интервала от 31 януари до 31 май 2021 година Ако на изключителната сесия през днешния ден се вземе решение такса тротоарно право да бъде понижена със 70 % от 1 септември, градската хазна ще се лиши от над 1 млн. лв.. Това сочат предварителните данни на Община Пловдив, предоставени след запитването на „ Марица”.

Тези средства могат да бъдат вложени във значимите действия, които се устоят от бюджета на Пловдив - възобновяване на старите детски площадки и дворове в градините и ясли, поправки на улици и тротоари в кварталите, създаване тук-там за паркиране, осветяване. За всеки от тези безконечни проблеми на града пловдивчани чакат решение, за жалост - доста постоянно с години, точно заради главната причина, че в градската хазна няма пари за всичко.

Некоректно би било изказванието, че локалната власт не оказва помощ на бизнеса, каквито обвинявания се чуват в това число на сесията, макар че общинските съветници сами гласоподават ограниченията за поддръжка, откогато светът е обзет от пандемията.

От документите, която се пази в деловодството на градския парламент, се вижда, че съвсем всички оферти за облекчения по време на изключителната Коронавирус конюнктура в страната са направени документално, по подобаващ ред, от екипа на кмета Здравко Димитров. Обикновено опозицията добавя ограниченията в залата по време на полемиката. Едно от дребните изключения от това предписание е предлагането на съветника от " Ние, жителите " Георги Величков, довело в прибързаното му гласоподаване до ново разглеждане през днешния ден.

Само от началото на тази година по предложение на Община Пловдив са взети две решения в Общинския съвет в интерес на бизнеса. Едното е за освобождение от наем на общински парцели, които употребяват компании и сдружения, признато със период до 31 март. Второто решение е за такса за прилагане на общински терени, или както тя още се назовава - за тротоарно право. Тази мярка действаше от 31 януари до 31 май 2021 година, макар че в топлите дни през май заведенията сервираха навън, тъй като третата вълна отминаваше и хората използваха правото на „ глътка въздух”, до момента в който не ни е сполетяла четвъртата и не са ни затворили.

През предходната година ограниченията бяха задействани още при първата серия на чумата на света, кръстена COVID-19. Неведнъж бяха понижени или напълно отменяни такси и наеми, както и концесионни вноски по към този момент подписаните контракти. До края на 2020-а пловдивският бизнес, който има контракти и разрешителни за прилагане на общински парцели, получаваше поддръжка, без да се замисля, че несъбраните средства в бюджета уголемяват ножицата сред настояванията на пловдивчани да се вършат вложения в инфраструктурата и финансовите благоприятни условия.

Безспорно е, че в рецесията и жителите, и бизнесът би трябвало да получават поддръжка от страна на страната и Общината. Но има и друга страна на медала - прекалено много сме привикнали да споделяме „ Дай!”.

Между другото, макар облекченията нито през предходната година, нито през тази заведенията в Пловдив са създали същия жест по отношение на клиентите, които също са наранени от рецесията. Напротив, цените и в Пловдив, и по морето, както евентуално и в другите градове, се повишиха незабавно след първата Коронавирус вълна по логиката, че както във всяка война има печеливши и губещи. Едно кафе в известния " Капана ", сервирано на общинския паваж с понижения на таксата за позволение, стигна до 5 лв.. Няма по какъв начин - живеем към този момент три десетилетия в изискванията на пазарна стопанска система и който не желае, ще си пие кафето за левче в квартала, споделят търговците.

Баровете и нощните заведения, чиито притежатели най-вече се оплакват от рестрикции, са фул даже и когато са въведени експлицитни ограничавания за 30 или 50% претовареност. Няма кой да ги ревизира.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР