Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за

...
Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за
Коментари Харесай

Синоптиците настояват бюджета на НИМХ за 2024 г. да бъде увеличен с 4 милиона лева

Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2024 година е с към 400 000 лв. по-малък от този от миналата 2023 година и настояването на Националната хидрометеорологична работа на България е да има нарастване на бюджета ни с 4 милиона лв.. Това сподели за Българска телеграфна агенция основен помощник лекар Анастасия Стойчева - шеф на департамента " Прогнози и осведомително обслужване " в Национален институт по метеорология и хидрология.
 
Тя посочи, че през 2022 година бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология е бил малко над 27 милиона лв., а за 2024 година е с към 400 000 лв. по-малко. Бяхме пресметнали, че с цел да преодолеем в известна степен всичко, което е обвързвано с инфлацията и с това, че две години не сме имали покачване на заплатите, изключително на сътрудниците, които са от наблюдателната система и те са с по-ниските заплати, е належащо да има нарастване. Синоптиците в Национален институт по метеорология и хидрология сме 10 индивида, а наблюдаващи имаме в София и в страната. Те събират метеорологичните данни и ги предават, и имаме потребност от това да назначаваме младежи за наблюдаващи, с цел да развиваме нови методики за анализиране, изясни Анастасия Стойчева.

" Купили сме автоматизирана система, само че с цел да се обгрижва тя, ни трябват информатици и инженери, които са с огромна подготовка и те желаят да получават високи заплати. Като предложим 1200 или 1500 лв. заплата, младежи няма да дойдат в Национален институт по метеорология и хидрология, а ние имаме потребност от такива фрагменти. В другите научни организации и в университетите има обновен бюджет за 2024 година ", означи Стойчева.

Искаме да се усили бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология, с цел да може да се индексират заплатите, които не са увеличавани съвсем от две години. Настояваме да има нарастване на бюджета с 4 100 000 лв. за 2024 година, с цел да има покачване на заплатите в Национален институт по метеорология и хидрология с към 20 %. Метеорологията е едно от направленията, в които ясно се вижда какво е приложението на науката, разяснява шефът на департамента " Прогнози и осведомително обслужване " в Национален институт по метеорология и хидрология.

На въпрос, откакто към този момент е признат бюджетът за 2024 година, допустимо ли да има такова нарастване, Анастасия Стойчева отговори, че в " самия бюджет най-вероятно не е допустимо това да се случи, само че би трябвало да се откри някакъв метод, по който да има нарастване на средствата за Национален институт по метеорология и хидрология ". " Ако това не стане, значи, че след август 2024 година още веднъж би трябвало да стартираме да обясняваме, че има инфлация и по какъв начин да предложим на млад сътрудник, приближаващ при нас, заплата, за която той няма да работи. Но и никой няма да стартира да учи тази просвета - метеорологията, тъй като не вижда да има бъдеще в нея. Lсички приказват за метеорологичното време, за климата и какъв брой са значими, само че тези политики би трябвало да са свързани с финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология ", съобщи Анастасия Стойчева.

" Аз повеждам отдела, който е лицето на Националния институт по метеорология и хидрология, и в който, с помощта на това, че излязохме от Българска академия на науките през 2019 година, всички получихме по-високи заплати. След това Национален институт по метеорология и хидрология мина към Министерството на образованието и науката, а в този момент е към Министерството на околната среда и водите. Но след април 2022 година нямаме актуализация на бюджета ", сподели Стойчева.

Тя изясни, че специалността " Метеорология " се учи като бакалавърска и магистърска стратегия във Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". " В катедрата " Метеорология и геофизика " се получават познания за законите на геофизичната хидродинамика, която управлява процесите в атмосферата. Географията е описателна просвета и не може да изясни за какво един развой се случва, и по тази причина е доста значимо да има студенти, които да учат метеорология, тъй като тя е сложна компетентност и в нея има доста физика и математика ", изясни синоптикът.

В Националния институт по метеорология и хидрология се извършват доста планове, само че финансирането на оперативната ни активност, обвързвана с метеорологията и с климата, наложително би трябвало да се получава от държавна дотация, а не от планове. Те са за други вид активност. Национален институт по метеорология и хидрология извършва и интернационалните планове, разясни Анастасия Стойчева.

Национален институт по метеорология и хидрология е основен реализатор на научните проучвания и на научно-оперативните действия у нас по метеорология, агрометеорология и хидрология. Тези действия следват стандартите в нормативните документи на Световната метеорологична организация (СМО) към Организация на обединените нации. Национален институт по метеорология и хидрология е формален представител на България в СМО.

Предметът на активността на Национален институт по метеорология и хидрология е обвързван с наблюдаване, разбор и прогноза на процесите в атмосферата и хидросферата; с проучване на климатичните и водните ресурси; с проучване и прогнозиране на състава на атмосферата и хидросферата, и изменението му от натурален и антропогенен характер; с хидрометеорологично обслужване за територията на страната и Черно море на държавните органи, популацията и необятен кръг потребители; с запазване на живота на хората и на имуществото посредством навременно прогнозиране на рискови и изключително рискови метеорологични феномени и наводнения; с посланичество в Световната метеорологична организация; с застраховане на националния и интернационалния продан на данни в Югоизточна Европа и Близкия Изток за Световната работа за времето (ССВ).

Националните и интернационалните задължения на Национален институт по метеорология и хидрология са свързани с обезпечаване на държавните органи с данни, разбори, експертизи и прогнози за хидрометеорологичните процеси на територията на страната и в западната част на Черно море; с правене на краткосрочни профилирани прогнози и експертни оценки за потребностите на Постоянната държавна комисия за отбрана на популацията от бедствия и повреди, защитата на страната; с поддържане на националния хидрометеорологичен списък, основаване на бази данни за обслужване на огромен брой потребители; с правене на разбори, експертизи, съвещания и прогнози за динамичността на замърсяването на въздуха и водите; с представянето на България в Световната метеорологична организация (СМО). Национален институт по метеорология и хидрология взе участие в най-голямата стратегия на СМО " Световна работа за времето " посредством станциите от националната метеорологична мрежа и с Регионалния телекомуникационен център в София, отговарящ за страните от Югоизточна Европа и Близкия изток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР