„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да бъде

...
„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да бъде
Коментари Харесай

Георги Михайлов, БСП: Бюджетът на НЗОК не предлага нови политики. Няма да го подкрепим

„ Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да бъде кардинално подсилен заради неналичието на всевъзможни нови политики, както за финансиране на бранша, по този начин и балансиране на това финансиране сред обособените значими структури в опазването на здравето ". Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов по време на дебата за бюджета на НЗОК. Той изясни, че акцентът на нарастването е подложен върху финансирането на болнична помощ и дружно с това е издадена фактическа възбрана за разискване на включването на нови клинични пътеки, нови амбулаторни действия и нови действия на здравните равнища. Според него това на процедура е копипейст на финансирането от миналата година, при същите условия и облагодетелства същите фактори, които реализират източването на финансовия запас на НЗОК.

Проф. Михайлов акцентира като извънредно обезпокоително въвеждането на мораториум върху опцията за достъп на българските жители до нови лекарствени средства. По думите му това се случва на фона на самодейността на Министерство на здравеопазването, хармонизирана с европейските наставления, за въвеждане на „ състрадателно лекуване " с новаторски лекарствени средства на пациенти с тежки болести, които биха могли да се повлияят дейно.

Проф. Михайлов изясни, че от една страна страната основава опция за достъп на доста стеснен кръг от жители до такова съвременно лекуване, а въпреки това поставя преграда към достъпа на всеки болен от страна членка на Европейски Съюз към, на процедура, стандартизирани способи на лекуване в Европейски Съюз. „ Бюджетът не взема решение казуса за заплащането на труда на медицинските експерти. Това в допълнение ще докара до демотивиране на всеки един от тях като главен фактор, участващ в естественото действие на системата ", съобщи проф. Георги Михайлов.

„ Считаме, че с предлагания бюджет не може да се търси промяна в системата на опазването на здравето. Това е бюджет на статуквото, който не дава отговор на ползите на пациентите и лекарите в страната ", съобщи пък доктор Георги Йорданов.

Той акцентира, че левицата е направила оферти: по отношение на демографската рецесия да бъде увеличена със 100 лева сумата, която НЗОК изплаща за раждане; с 15% да бъдат увеличени средствата за лекуване на деца. По думите му би трябвало да бъде изпълнено решение на Надзорния съвет на НЗОК за погашение на надлимитната активност, осъществена от лечебните заведения през 20016г. Не на последно място, като предложение на Българска социалистическа партия, той уточни с 15 млн. лева да бъдат увеличени парите за дентална помощ, с цел да може от 1 септември пациентите над 65г. да получават своите протези гратис.

Друг народен представител от левицата - Анелия Клисарова, пък разяснява:

„ Нека сред първо и второ четене на бюджета на НЗОК да чуем и пациентите, освен съсловните организации и експертите ".

Тя напомни, че от 2009 година до 2017 година бюджетът на НЗОК от 2 милиарда лева става близо 4 милиарда лева

„ Резултатите обаче са - нито пациентите са удовлетворени, нито здравните служащи ", акцентира националният представител.

По думите ѝ това се случва заради големите диспропорции, заложен в бюджета - повече средства за извънболнична помощ и доста по-малко за болнична помощ; разлика в до десетки пъти в средствата за другите региони; централизация на средства в огромните градове за сметка на селата.

„ Всеки български жител желае, има правото и би трябвало да бъде лекуван ", безапелационна бе тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР