Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1.824 трилиона

...
Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1.824 трилиона
Коментари Харесай

След 5 дни преговори: Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще е в размер на 1.824 трлн. евро

Бюджетът на Европейски Съюз до 2027 година ще бъде 1.824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро ще бъдат ориентирани към икономическото възобновяване на Европейски Съюз след пандемията от COVID-19, реши през днешния ден Европейският съвет. Преговорите на държавните и държавните ръководители в Брюксел продължиха пет денонощия и те реализираха пробив на първата си физическа среща в Брюксел от февруари насам.
Постигнатото съглашение изисква утвърждението на Европейския парламент и националните парламенти на 27-те страни от Европейски Съюз. Предвижда се средствата за възобновяване да бъдат обезпечени посредством заем от финансовите пазари, изтеглен от Европейската комисия.
В документа със заключенията от срещата се показва, че 390 милиарда евро ще бъдат обезпечени като безплатна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми. Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови налози за покриване на дълга, така наречен "собствени запаси " на Европейски Съюз.
Отпускането на средствата от фонда за възобновяване ще бъде съгласно националните данни за брутния народен приход и съгласно осъществяването на националните стопански стратегии, при следване на рекомендациите на Европейска комисия по така наречен европейски учебен срок (насоки за икономическо развитие). Предвижда се 30 на 100 от общия бюджет да бъде ориентиран към цели за опазването на околната среда.
Европейският съвет акцентира значимостта от спазването на върховенството на закона, е посочено в документа, без да се дават детайлности по какъв начин този въпрос ще бъде привързан с потреблението на бюджетните средства. Предвижда се от следващата година в Европейски Съюз да бъде въведен налог върху пластмасата. Очаква се Европейска комисия да предложи способи за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е подготвеност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.
В документа се показва, че наред със средствата по общите стратегии, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите региони. За нашата страна се плануват също 57 милиона евро за дейностите към закритите мощности в АЕЦ-Козлодуй със съфинансиране от Европейски Съюз до 50 на 100.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР