Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит

...
Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит
Коментари Харесай

Финансовият министър прогнозира забавяне на инфлацията и спад на безработицата през 2024 г.

Бюджетът е разчетен при 3% касов недостиг и 2,9% недостиг на начислена основа. Растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи следващата година 3,2%. Очаква се много висок напредък на обществените вложения, съвсем 10 милиарда лева са планувани в бюджета за обществени вложения. Очаквам инфлацията следващата година да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Това съобщи финансовият министър Асен Василев по време на съвещанието на Комисията по бюджет и финанси.

Министърът също по този начин предвижда повишаване на заетостта и намаляване на безработицата.

“За първи път в този бюджет капиталовата политика е изведена на планов принцип ”, добави Василев и разяснява, че в последните 10 години размерът на неизпълнените финансови стратегии е в размер на над 16 милиарда лева

“В бюджета са заложени обилни заплащания свързани със обществената и демографската политика - 104 млн. лева свързани с новия размер на линията на беднотия, 23 млн. лева за целогодишното застраховане на еднократната помощ за възпитаници, 41 млн. лева нарастване на месечните помощи за развъждане дете с извънредно увреждане, 15 млн. лева за спомагателни средства за дейна политика за пазара на труда, 132 млн. лева свързани с резултата от смяната на МРЗ ", изброи Василев.

Сабрутев: Ако президентът наложи несъгласие на бюджета, това значи, че афишира война против хората

" 82 млн. лева са за откриване на нови обществени услуги, 43 млн. лева за нарастване на издръжката за профилираните заведения за обществени услуги. Бюджетът на опазването на здравето се усилва с над 1 милиарда лева Като макрополитика, заложена от МФ и Министерство на здравеопазването, е да се увеличи достъпността ", сподели още министърът.

Предвидено е увеличение на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е нарастване на годишните добавки от 1 юли с 30% “, сподели още той и добави, че са планувани средства за спорта, както и културата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР