Бюджет от 142 млн. евро в програмата за развитие на

...
Бюджет от 142 млн. евро в програмата за развитие на
Коментари Харесай

Преразпределят се 142 млн. евро в програмата за селските райони

Бюджет от 142 млн. евро в програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година ще бъдат преразпределени в четири схеми за подкрепяне като най-вече от тях ще отидат за вложения в дребна по мащаби инфраструктура. Това излиза наяве от известие на земеделското министерство, в което се показва, че Европейска комисия е одобрила 16-тото изменение на българската стратегия. Отделно от това се удължава срокът за осъществяване на планове, финансирани по капиталови схеми до 2025 година, вместо до 2023 година, както е сега.

След утвърждението на Брюксел максимален запас от над 115 млн. евро ще бъде трансфериран към мярката " Инвестиции в основаването, подобряването и разширението на дребна по мащаби инфраструктура ". По нея се финансират строителство и поправки на улична инфраструктура, ВиК уреди и публични пространства, както и вложения в обществена, просветителна или културна инфраструктура в селските региони. Други 1.2 млн. евро ще бъдат ориентирани схемата за развиване и рационализация на земеделска и горска инфраструктура, се вижда от информацията.

При подпомагането за бизнеса ще бъдат разпределени средства за вложения в аграрни стопанства- 45 млн. евро от бюджета, както и за преправка и маркетинг на селскостопански артикули, за които са отделени нови 26 млн. евро, излиза наяве от информацията. В нея се показва, че плануваното преразпределение " не оказва отрицателно въздействие нито върху европейския, нито върху националния бюджет ".

Извън пренасочването на сумите, в програмата се вършат промени и по разнообразни схеми. Така да вземем за пример ще бъде продължен с две години крайният период за осъществяване на плановете от капиталовите мерки- 2025 година вместо 2023 година Компенсаторните заплащания по схемите за агроекология и климат, хуманно отношение към животните и биологично земеделие ще бъдат увеличени. Нов по-висок таван има и за вложенията по схемата " Демонстрационни действия и дейности по осведомление ", който ще е 350 хиляди евро вместо сегашните 100 хиляди евро, излиза наяве от информацията.

През предишния месец по време на чуване в парламентарната комисия по земеделието стана ясно, че има сериозен риск България да загуби средства от изтичащата стратегия поради забавено асимилиране.

В началото на ноември в програмата бяха пренасочени близо 70 млн. евро към схемата за вложения в аграрни стопанства от други схеми с по-слабо асимилиране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР