Бюджет 2023 влиза в Министерския съвет и след това -

...
Бюджет 2023 влиза в Министерския съвет и след това -
Коментари Харесай

Бюджет 2023: По-високо майчинство за втората година и замразена минимална заплата

Бюджет 2023 влиза в Министерския съвет и по-късно - в Народното събрание, със замразена минимална работна заплата от 780 лв.. Това стана ясно при представянето на финансовата рамка за годината от финансовия министър Асен Василев. Проектобюджетът ще е с 3% недостиг, какъвто ангажимент беше стихотворец от държавното управление още при образуването му.
В плана е заложено стопанската система ни да създаде съвсем 2% повече, в сравнение с през предходната година. Така се чака и данъчните доходи да набъбнат. Заложената средногодишна инфлация е от съвсем 9%.
Планираните доходи са малко над 69 млрд. лв., а разноските - с над 4,5 милиарда лева. повече.
Приходите и разноските, един път разчетени и импортирани в Народното събрание, не може да търпят смяна, само че с вътрешни разбърквания може да се усилят парите за една или друга сфера, или пък за минималната заплата. Тя би трябвало да стане 50% от междинната, само че от началото на идната година. Сегашните 780 лева. може да се усилят от депутатите, само че те ще би трябвало да кажат от кое перо да се вземат парите.
Министър Василев увери, че е обезпечено нарастването на пенсиите по Швейцарското предписание – 12% от 1 юли. А парите за втората година от майчиството се подвигат от 710 на 780 лева със задна дата от 1 януари.
„ Запазва се политиката за учителските заплати - те ще са в размер от 125% от междинната работна. Тази политика се ползва от 1 януари ”, сподели Василев и добави, че са непокътнати средствата по всички обществени стратегии.
Има нарастване на обществените заплащания предвид на инфлацията. Осигурени са 111 млн. лева повече поради новата линия за беднотия от 504 лева Повече са и средствата по стратегиите за персонална помощ, по Закона за общественото подпомагане и по Закона за фамилните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.
По думите му в бюджета има задоволително пари за здравна профилактика. „ Разчетени са средства и за болнична помощ, с цел да може всички лечебни заведения да обезпечат на чиновниците си минималните работни заплати, които бяха контрактувани предходната година - 1500 лева за здравна сестра и 2000 лева за доктор ”, сподели финансовият министър. 
Увеличение има и на парите за защитата – „ малко повече от изискуемия от Стратегията за защита % – 1,88% и 2% за идващите две години ”, разясни Василев.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР